Yleisvaltakunnallinen ääni suomalaisessa rajamaassa : Finljandskaja Gazeta -sanomalehden Suomea koskeva kommentointi kesäkuusta 1908 elokuuhun 1914 - Lindén, Miska (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielman aiheena on Finljandskaja Gazeta -sanomalehden Suomea koskeva kommentointi ajanjaksolla kesäkuusta 1908 elokuuhun 1914. Tutkielmassa selvitetään, mitkä olivat keskeisimmät Suomeen liittyvät seikat, joita Finljandskaja Gazeta kommentoi. Lisäksi tarkastellaan kommentoinnin suhteutumista lehdelle määriteltyyn erityislaatuiseen tavoitteeseen. Lehti perustettiin kenraalikuvernööri Bobrikovin johdolla vuonna 1899 edistämään Suomen suuriruhtinaskunnan liittämistä Venäjän keisarikuntaan aiempaa tiiviimmin sekä lähentämään suomalaisia ja venäläisiä. Finljandskaja Gazeta oli siten osa 1800-luvun lopussa merkittävästi muuttuneita Suomen ja Venäjän välisiä suhteita. Tutkielmassa tarkastellaan aineistolähtöisen sisällönanalyysin periaatteita soveltaen sellaisia lehden omia artikkeleita sekä muita tekstejä, joiden katsottiin sisältävän Suomea koskevaa kommentointia. Tutkimuksen tuloksena todetaan, että keskeisimmät kommentoidut teemat ovat ensinnäkin separatismi ja venäläisvastaisuus Suomessa sekä toiseksi suomalaistamispyrkimykset ja venäläisen vaikutuksen vastustaminen Karjalassa. Ensin mainitun teeman osalta Finljandskaja Gazeta toteutti sille asetettua ohjelmaa, sillä lehti pyrki kommentoinnillaan tuomaan esiin Suomen ja Venäjän lähentämisen kannalta haitallisia seikkoja. Karjala-teeman osalta lehti ei samalla tavoin toteuttanut ohjelmaansa, sillä suomalaisten toimintaa Karjalassa koskeva kommentointi ei oletettavasti palvellut suomalaisten ja venäläisten lähentämistä. Tutkielmassa todetaan, että lehti ei ylipäänsä saavuttanut sille asetettuja tavoitteita pienenä pysyneen levikin ja suomalaisten kielteisen suhtautumisen vuoksi. Lehden yleisönä saattoikin olla suomalaisten lisäksi myös suuriruhtinaskunnan venäläinen väestö tai keisarikunnan valtaapitävät ja suuremmat venäläiset sanomalehdet. Joka tapauksessa Finljandskaja Gazeta oli venäläisten valtaapitävien suomalaisessa rajamaassa toteuttamana hankkeena epäonnistunut ja sanomalehtenä keinotekoinen.