Moniammatillisen meetingin muutoksen vaikutukset peräsuolisyövän preoperatiiviseen sädehoitoon ja sen vaikutuksiin - vertailututkimus vuosilta 2015-2016 ja 2018-2019 - Paturi, Jooa (My University, 2021)
Tutkimuksen aiheena on peräsuolisyövän preoperatiivisen hoidon valinta. Aiemmin peräsuolisyövän preoperatiivisen sädehoidon valinta on tapahtunut kirurgin toimesta ja potilaat käsiteltiin postoperatiivisesti moniammatillisessa meetingissä. Vuonna 2017 peräsuolipotilaiden käsittely siirrettiin preoperatiiviseen moniammatilliseen meetingiin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, minkälaisia muutoksia preoperatiivisen hoidon valinnassa on tapahtunut muuttuneen käytännön mukana, ja selvittää sen seurauksena syntyneitä mahdollisia haittoja. Kyseessä retrospektiivinen tutkimus, jonka aineistona oli TYKSissä 1.1.2015-31.12.2016 ja 1.1.2018-31.12.2019 välisenä aikana radikaalistavoitteisesti leikatut peräsuolisyövät. Seuranta-aika oli 6 kuukaudesta 5 vuoteen. Tutkimuksen aineistossa oli yhteensä 301 potilasta, joista 134 oli saanut preoperatiivista sädehoitoa. Tutkimuksessa keskityttiin preoperatiivisen sädehoidon saaneisiin potilaisiin, joista kerättiin tarkemmin tietoja. 2015-16 ryhmässä oli 155 potilasta, joista suoraan leikattiin 74 potilasta, lyhyen sädehoidon jälkeen 66 ja pitkän kemosädehoidon jälkeen 15. 2018-19 ryhmässä oli 146 potilasta, joista suoraan leikattiin 93 potilasta, lyhyen sädehoidon jälkeen 29 ja pitkän kemosädehoidon jälkeen 24. Tutkimuksen perusteella vaikuttaisi siltä, että lyhyiden sädehoitojen määrä on vähentynyt ja pitkien kemosädehoitojen määrä lisääntynyt muutoksen myötä. Leikkauskomplikaatioita sädehoidetuilla potilailla oli 2015-16 ryhmässä 25 potilaalla (30,9%:lla sädehoidetuista) ja 2018-19 ryhmässä 11 (20,8%:lla sädehoidetuista). Vakavia sädehoitokomplikaatioita oli 2015-16 ryhmässä 8 potilaalla ja 5 potilaalla pitkä kemosädehoito jouduttiin keskeyttämään tai annosta vähentämään. 2018-19 ryhmässä vakavia sädehoitokomplikaatioita ilmeni 8 potilaalle ja 10 potilaan preoperatiivinen hoito keskeytettiin tai annosta pienennettiin pitkän kemosädehoidon ryhmässä ja 1 potilaalla lyhyen sädehoidon ryhmässä. Tutkimuksen perusteella sädehoitohaitat eivät ole merkittävästi lisääntyneet, mutta tuloksen varmentaminen vaatisi lisätutkimuksia.