Vahva demokratia ja kotiopetus - Hartman Joanna; Huttunen Rauno (Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura, 2022)
Perusopetuksen yhtenä tehtävänä on kasvattaa lapsista ja nuorista demokraattisenyhteiskunnan arvojen ja normien mukaisia osallistuvia toimijoita. Kaikki lapseteivät kuitenkaan osallistu kunnan järjestämään perusopetukseen vaan suorittavatoppivelvollisuuttaan kotiopetuksessa. Kotiopetuskritiikki kohdistuu erityisesti lastensosiaalisten taitojen kehittymiseen, mitä pidetään aktiivisen toimijuuden ja osalli-suuden välttämättömänä edellytyksenä demokraattisessa yhteiskunnassa. Vahvademokratia mahdollistaa uusia tapoja ajatella ja harjoittaa demokratiaa, muttademokratiaa vahvassa mielessä ei opeteta kouluissamme. Tässä artikkelissa selven-nämme kotiopetuksen käsitettä ja käytäntöjä Suomessasekä tarkastelemme kotiope-tukseen kohdistuvaa kritiikkiä. Pohdimme, muodostaako kotiopetus uhan demokra-tialle kuten kotiopetuksen kritiikissä väitetään vai voiko kotiopetusta pitää demo-kratiaa edistävänä toimintana. Vaikka koulu on merkittävin demokratiakasvatuksenkonteksti, tulee kotiopetus säilymään pienempänä muttei lainkaan vähäisenä demo-kratiakasvatuksen kontekstina.