Synnyttäjien kokemus itsemääräämisoikeuden toteutumisesta synnytyksessä - Salkolahti, Iina (My University, 2024)
Synnytyskokemuksella on kauaskantoinen merkitys perheen elämässä, ja synnytyskokemus voi muotoutua positiiviseksi tai negatiiviseksi. Yksi osa synnytyskokemusta on kokemus kuulluksi tulemisesta ja vaikutusmahdollisuuksista synnytyksessä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvata synnyttäjien kokemuksia autonomian toteutumisesta synnytyksessä ja tähän yhteydessä olevista tekijöistä. Tutkielman tavoitteena on lisätä tietoa tekijöistä, jotka ovat yhteydessä naisten synnytyskokemuksiin, ja kehittää synnytystenhoitoa paremmin tukemaan synnyttäjän autonomiaa. Tutkielma toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Haku suoritettiin elektronisista PubMed-, CINAHL- ja Cochrane-tietokannoista tammi‒helmikuussa 2024. Tuloksia saatiin yhteensä 1045, joista sisäänotto- ja poissulkukriteerien avulla valittiin lopulta 14. Tutkimusten laadunarviointi tehtiin Mixed Methods Appraisal Toolia käyttäen. Kaikki valitut tutkimukset saivat vähintään puolet pisteistä. Valittu aineisto analysoitiin aineistolähtöisesti. Synnyttäjän synnytyksessä kokemaan itsemääräämisoikeuden toteutumiseen ovat yhteydessä hoidon tarjoaja, synnytyspaikka, synnytystapahtumaan liittyvät tekijät, synnyttäjään liittyvät tekijät sekä kokemus yhteistyön toimivuudesta hoidon tarjoajan kanssa. Tutkimusten tulokset olivat ajoittain ristiriitaisia keskenään, sillä jokin tekijä oli yhdessä tutkimuksessa positiivisesti vaikuttava asia, mutta toisessa tutkimuksessa negatiivisesti vaikuttava. Kaikkiaan itsemääräämisoikeus toteutuu synnytyksessä kohtalaisesti, mutta kuitenkin vaihtelevasti. Joidenkin tutkimusten mukaan itsemääräämisoikeus toteutuu hyvin, mutta toisten tutkimusten perusteella itsemääräämisoikeuden toteutumisessa on puutteita. Tutkielman tulosten perusteella ei voida myöskään tehdä johtopäätöstä jonkin tekijän yhteydestä kokemukseen itsemääräämisoikeuden toteutumisesta, sillä samalla tekijällä voi olla vaihteleva vaikutus kokemukseen. Jatkossa olisi hyvä tutkia myös erityisesti suomalaisten synnyttäjien kokemuksia itsemääräämisoikeuden toteutumisesta.
Keywords: synnytys, itsemäärääminen, kokemus, integratiivinen katsaus