Lapsen osallisuuden merkityksellisyys tuetussa leikissä : Varhaiskasvattajien ja varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden kokemana - Rantahuhta, Anne; Kaila, Marika (My University, 2025)
Tutkielmassamme selvitimme, miten merkityksellisenä varhaiskasvattajat kokivat lapsen osallisuuden tuetussa leikissä. Erityisen mielenkiinnon kohteina olivat tuettu leikki ja lapsen osallisuus leikissä. Annetaanko varhaiskasvatuksessa arvoa leikin merkittävyydelle oppimisen polulla? Miten varhaiskasvatuksen henkilöstö arvottaa tuettua leikkiä ja arvokasta lapsuutta leikkien. Teoreettinen viitekehys korostaa lasten osallisuutta varhaiskasvatuksessa, sensitiivistä vuorovaikutusta ja aikuisten aktiivista osallistumista leikkiin. Aineisto tutkimukseemme koostui varhaiskasvattajien verkkokyselyn vastauksista. Laadullinen tutkimus toteutettiin sisältöanalyysin menetelmiä soveltaen. Tutkielman tuloksista löysimme eroavaisuuksia varhaiskasvatuksen opettajien ja varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden vastausten perusteella. Tutkimuksen tuloksena voimme todeta, että varhaiskasvattajat pitivät lasten osallisuutta tuetussa leikissä merkittävänä. Vastauksista nousi esiin vastaajien ammatillisuus ja monipuolisesti lasten osallisuuden kehittäminen tuetussa leikissä. Tutkimus osoitti useita menetelmiä, joilla lapset voivat saada äänensä kuuluviin varhaiskasvatuksessa. On tärkeää korostaa varhaiskasvattajien roolia lasten osallisuuden edistäjinä. Avainsanat: tuettu leikki, osallisuus, merkityksellisyys, varhaiskasvattaja, vuorovaikutus
Keywords: tuettu leikki, osallisuus, merkityksellisyys, varhaiskasvattaja, vuorovaikutus