Älykodin kyberturvallisen järjestelmäintegraation suunnittelu ja toteutus - Hurtta, Antti (My University, 2023)
Älykodit ovat yleistyneet viime vuosien aikana. Älylaitteista yleisimpiä ovat esimerkiksi valaisimet, robotti-imurit ja lukot. Yhä useampi älylaite vaatii myös jatkuvaa internetyhteyttä, mikä asettaa haasteita kotien kyberturvallisuudelle. Älykodin rakentamisen haasteina ovat myös useiden eri valmistajien omat, merkkikohtaiset järjestelmät. Jos käytössä on kolmen eri valmistajan älylaitteita, vaatii niiden käyttö todennäköisesti myös kolme eri sovellusta. Oman älykotijärjestelmän kokoamisella saavutetaan suurempi kyberturvallisuus ja useiden eri merkkisten laitteiden ohjaus yhdestä järjestelmästä. Kyberturvallisuus on haaste älykotilaitteissa. Päivitysten heikko saatavuus ja vanhentuneet ohjelmistot tekevät laitteet alttiiksi kyberhyökkäyksille. Älykodin kyberturvallisuuden huomiointi korostuu, kun älylaitteet jatkavat yleistymistään. Jokainen lisätty laite, joka keskustelee ulkoverkon kanssa, kasvattaa kyberhyökkäyksen kohteeksi joutumisen mahdollisuutta. Tavoite diplomityössä on tutkia älykotijärjestelmien eroavaisuuksia ja toteuttaa näistä järjestelmistä yksi. Työssä esitellään älykodin periaatteita ja laitteistoa sekä määritellään ja toteutetaan turvallinen älykotijärjestelmä, jonka avulla älylaitteiden ohjaaminen on mahdollista. Järjestelmä hyödyntää useita eri tekniikoita, mahdollistaen erimerkkisten laitteiden käytön yhdessä. Myös itse kokoamalla tehdään älykotisopivia laitteita. Diplomityön tuloksena toteutettiin toimintavarma ja kyberturvallinen älykotijärjestelmä, joka ei ole riippuvainen ulkoisen tarjoajan pilvipalvelusta. Havaittiin, että älykotijärjestelmissä on haasteita ja niihin löydettiin ratkaisuja. Valmistajien tuki älylaitteille saattaa olla hyvinkin lyhyt. Kyberturvallisuus todettiin suoraan internetiin kytketyissä laitteissa heikoksi, mutta sen parantaminen mahdolliseksi. Havaittiin myös, että älykotijärjestelmän käyttö vaatii jatkuvaa ylläpitoa.
Keywords: älykoti, internet of things, tietoturva, kyberturvallisuus, automaatio