Ideologista linnaketta rakentamassa: PragerU:n videotuotanto antifeministisenä kulttuurisotateollisuutena - Kolehmainen, Pekka M. (Lähikuva-yhdistys ry, 2026)
Artikkeli tarkastelee yhdysvaltalaisen mediajärjestö PragerU:n videotuotantoa osana konservatiivista kulttuurisotateollisuutta antifeminismin näkökulmasta. PragerU-brändin takana toimii vuonna 2009 perustettu poliittinen järjestö Prager University Foundation, joka nimestään huolimatta ei ole akkreditoitu yliopisto tai tunnistettu koulutuksellinen toimija.
Järjestö tuottaa Youtubeen ja omalle verkkosivulleen ensisijaisesti viiden minuutin pituisia, konservatiivisesta maailmankuvasta ammentavia katsauksia Yhdysvaltojen politiikkaan, kulttuuriin ja historiaan. Se kuvailee itseään vastavallankumouksellisena toimijana osana laajempaa, liberalismia vastaan käytyä kulttuurisotaa.
PragerU:n tapausesimerkin kautta artikkeli hahmottaa kulttuurisotia ensisijaisesti tuotettuna ilmiönä, jonka takana toimii yhdysvaltalaisten oikeistolaisten poliittisten järjestöjen, ajatushautomoiden ja mediatoimijoiden muodostama teollisuushaara. Artikkeli kysyy, miten PragerU:n videoissa käsitellään feminismiä antagonistisesta näkökulmasta ja miten järjestön tuotanto kytkee feminismiä ja käsityksiä sukupuolesta laajempiin kulttuurisotakehyksiin. Se hahmottaa, miten videoissa rakennetaan ideologista kuvaa todellisuudesta retoriikan, kontekstin ja audiovisuaalisen esittämisen yhteisvaikutuksessa.