”Vaasalaisena koen sen velvollisuudekseni osallistua” : Tulkintoja Vaasan Taiteiden yöstä osana paikallisidentiteettiä. - Suorsa, Meri-Tuuli (My University, 2019)
Kulttuuritapahtuma on keino ylläpitää paikallisen yhteisön perinteitä ja muistia. Siinä, missä se turvaa yhteisön historiaa ja tulevaisuutta, on se myös osa niitä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan nykyajan kulttuuritapahtumaa osana paikallisuutta ja paikallisena kulttuuriperintönä. Tutkimuskohteina ovat Vaasan Taiteiden yö ja sen osallistujat, sekä niiden välinen symbioosi. Tutkimuksen lähtökohtana on asettaa Taiteiden yön osaksi paikallisten tekemää identiteettityötä. Tutkimuksen pääkysymyksenä on: millä tavoin Vaasan Taiteiden yö vaikuttaa paikallisidentiteettiin? Lisäksi pohditaan, mikä on tapahtuman rooli osana paikallisuutta ja minkälaisia merkityksiä paikalliset antavat tapahtumalle. Tutkielman aihetta lähestytään pääosin laadullisin menetelmin. Aineisto painottuu kyselyyn, joka pidettiin Vaasan Taiteiden yöhön osallistuneille tapahtumapäivänä ja sen jälkeisinä viikkoina elokuussa 2018. Kysely koostui kahdestakymmenestä kohdasta. Se oli jaoteltu kolmen teemaan soveltaen kulttuuriperintöprosessin identiteettityömallia: osallistuminen, paikallisuus ja jatkuvuus. Kysely järjestettiin kolmella kielellä, jotta se huomiosi Vaasan monikielisen väestön. Primaariaineiston tukena käytetään tapahtumassa tehtyä havainnointia, muuta Taiteiden yöstä julkaistua materiaalia, kulttuuriperintöprosessia tutkivaa aineistoa sekä vertailevasti aikaisempia tapahtumatutkimuksia. Tutkimuksen keskeisimmät tulokset osoittavat, että Vaasan Taiteiden yö vahvistaa, muokkaa, tuottaa, sekä osittain hajottaa paikallisidentiteettiä ja paikallisuuden käsitystä. Tapahtuma luo arjesta poikkeavan hetken, jossa paikallisuus ja paikallinen yhteisö saavat ideaalit olosuhteet vahvistuakseen. Tapahtuma herättää toisenlaista vaasalaisuutta, jossa sen ominaispiirteet ovat uudelleen määritelty. Tutkimuksessa paikallisuus -käsite muuttuu koko maakunnan laajuiseksi. Vaasan Taiteiden yöllä on potentiaalia luoda paikallisuudelle kokonaisperäinen sopusointu. Siksi tapahtuman vaikutukset eivät saisi olla hetkellisiä, vaan jatkuvia. Tapahtuman olisi yhteisen hyvän nimissä löydettävä keinoja, joilla ei ajauduttaisi paikallisidentiteetin hajottamiseen, vaan laajempaan osallistavuuteen. Vaasan Taiteiden yön kohdalla monikulttuurisen väestön ja osallistumattomien kuunteleminen toisivat kehitysideoita, jotka varmistaisivat tapahtuman roolin Pohjanmaan yhteisenä juhlana nyt ja tulevaisuudessa.
Keywords: identiteetti, kulttuuritapahtumat, osallisuus, osallistaminen, paikallisuus, yhteisöt, identiteettityö, kulttuuriperintöprosessi