Attentaatti aalloilla : Lordi Louis Mountbattenin salamurha Mullaghmoressa 1979 ja IRA-kuva suomalaisissa sanomalehdissä - Hazard, Kalle (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tutkin sitä miten suomalaisissa päivälehdissä uutisointiin IRA:n (Irlannin tasavaltalaisarmeija) lordi Louis Mountbatteniin kohdistuneesta salamurhasta 27.09.1979 ja miten salamurha sekä Pohjois-Irlannin konflikti laajemmin tarjoiltiin suomalaiselle lukijakunnalle. Analysoin tutkielmassani valtaosin Ilta-Sanomia ja Helsingin Sanomia sekä niiden uutisoinnissa käytettyä kieltä saadakseni mahdollisimman tarkan käsityksen siitä, missä valossa konfliktista uutisoitiin. Vertaan attentaattia edeltävän ajan IRA ja Pohjois-Irlanti -uutisointia attentaatin ympärillä tapahtuneeseen uutisointiin ja pyrin osin myös selvittämään missä ”sissin” ja ”terroristin” raja on suomalaisten päivälehtien diskurssissa sijainnut. Tutkimusmetodinani lähiluku, jonka kautta voin keskittyä myös uutisoinnissa käytettyyn kieleen ja etenkin edellä mainitsemieni termien käyttöön. Analysoin myös lehtien tapaa kehystää konflikti ja sitä, miten sen tarjoiltiin suomalaisille. Tutkimissani aineistoissa IRA:han suhtauduttiin vaihtelevasti ymmärtäen ja tuomiten, mutta attentaatin kohdalla näkyy selkeä tuomitsemisen aalto. Maailmalla oli käynnissä muitakin konflikteja, kuten Iranin islamilainen vallankumous sekä Israelin ja palestiinalaisjärjestön väliset kiistat, joiden tarkastelun myötä olen saanut perattua termien ”sissi” ja ”terroristi” käyttöä laajemmin ja paremmin kontekstoiden.
Keywords: IRA; lähiluku; Mountbatten; Pohjois-Irlanti; sanomalehdet; sissi; tasavaltalaisarmeija; terroristi