Lyhyen aikavälin väkivaltariskin arviointimenetelmät psykiatrisessa sairaalahoidossa : Integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Kanta-oksa, Markus (My University, 2023)
Väkivaltariskin tunnistaminen ja väkivaltatapahtumien ennaltaehkäisy on potilas- ja työturvallisuuden kannalta olennaisen tärkeää psykiatrisen sairaalahoidon kontekstissa. Kirjallisuuskatsauksena toteutetun kandidaatintutkielman tarkoituksena oli kuvata, millaisia lyhyen aikavälin väkivaltariskin arviointimenetelmiä on käytössä tai on käytetty psykiatrisessa sairaalahoidossa. Samalla oli tarkoitus kuvata, millaista tutkimusta aiheesta on tehty ja millaista näyttöä arviointimenetelmien toimivuudesta ja käytettävyydestä on psykiatrisen sairaalahoidon kontekstissa. Lyhyen aikavälin riskin arviolla on perinteisesti tarkoitettu seuraavan vuorokauden sisällä tapahtuvan väkivallan riskin arvioimista. Tutkielman tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan käyttää lyhyen aikavälin väkivaltariskin arviointimenetelmien kehittämisessä. Kirjallisuuskatsauksen aineisto kerättiin systemaattisella haulla eri tietokannoista, ja tätä täydennettiin manuaalisella haulla. Tietokannoiksi valittiin PubMed, CINAHL, PsycInfo, Medic ja Cochrane Library. Kirjallisuushaun tuloksena saatiin vertaisarvioituja artikkeleita (n=23), joissa tutkittiin väkivaltariskin arviointimenetelmiä ja näiden toimivuutta. Valittujen artikkeleiden tutkimukset olivat pääosin määrällisiä (n=22) ja ne oli toteutettu pääosin satunnaistamattomina kohorttitutkimuksina (n=20). Yksi tutkimus oli toteutettu satunnaistettuna kontrolloituna tutkimuksena ja yksi tutkimus oli laadullinen grounded theory -tutkimus. Kaiken kaikkiaan katsauksessa tunnistettiin 10 erilaista väkivaltariskin arviointimenetelmää. Näiden lisäksi tunnistettiin hoitajan intuitioon perustuva strukturoimaton riskinarvio. Suurin osa menetelmistä sisälsi väkivaltariskiä kartoittavia kysymyksiä, ja ne tuottivat vastausten perusteella numeerisen arvion väkivaltariskistä. Tutkituista mittareista Brøset Violence Checklist (BVC) ja Dynamic Appraisal of Situational Aggression (DASA) todettiin lyhyellä, 24 tunnin aikajänteellä luotettavasti väkivaltariskiä ennustaviksi mittareiksi. Muut esiintyneet mittarit eivät ennustaneet väkivaltariskiä tällä aikajänteellä tai niiden ennustavuutta ei oltu tutkittu. BVC- ja DASA-mittareita voidaan pitää luotettavina lyhyen aikavälin väkivaltariskin ennustajina. BVC ja DASA soveltuvat näin ollen käytettäviksi psykiatrisen sairaalan osastoille väkivaltariskin arviointia ennustamaan. Tämän katsauksen perusteella näiden mittareiden laajempaa käyttöönottoa tässä kontekstissa voidaan siis suositella.
Keywords: Väkivaltaisuus, hoitotyö, psykiatrinen hoitotyö, riski, arviointi