Keidas vai kangastus? : Näkemyksiä kauppakeskushankkeesta Vanhan Rauman suojavyöhykkeellä sanomalehti Länsi-Suomessa vuosina 2017–2021 - Hannonen, Manu (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää minkälaisia puhetapoja, sekä minkälaista vallankäyttöä esiintyi sanomalehti Länsi-Suomen vuosina 2017–2021 julkaisemissa mielipidekirjoituksissa, jotka liittyivät Vanhan Rauman suojavyöhykealueelle suunniteltuun, vieläkin rakentamistaan odottavaan kauppakeskushankkeeseen Raumalla. Tutkimus perustui diskurssintutkimukseen ja lähilukuun. Tutkimusaineistosta nousi selvästi esille kolme erilaista diskurssia tai puhetapaa, jotka esiintyivät kauppakeskushankkeeseen liittyneessä mielipidekirjoittelussa. Tutkimuksessa tarkastellaan samalla myös sitä, miten kaupunkikehitykseen liittyvät ristiriidat ilmenevät ihmisten eroavina näkökulmina ja lähestymistapoina uusiin rakennushankkeisiin, sekä millä eri tavoin näitä omia näkökulmia voidaan perustella. Tutkimuksen aihe on merkityksellinen erityisesti sujuvan ja osallistavan kaupunkikehityksen näkökulmasta katsottuna. Tässä tutkimuksessa esiin nousee erityisesti “uuden” ja Vanhan Rauman kannattajien välinen ristiriita, joka on osaltaan johtanut siihen, että jo vuonna 2010 aloitettu kauppakeskushanke odottaa siis edelleen toteutumistaan.
Keywords: kaupunkisuunnittelu, kulttuuriperintö, suojavyöhyke, diskurssi, Vanha Rauma, historiallinen kaupunki