Ristiriitaisuuksien matka : Ida Pfeifferin matka Orienttiin ja suhtautuminen orientaalisiin naisiin 1842 - Torila, Kerttu (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmassani käytän Ida Pfeifferin matkakirjaa 1800-luvulta A Visit to the Holy Land, Egypt and Italy. Tutustun Pfeifferiin matkailijana erityisesti naisnäkökulman kautta. Tarkastelen, miten Pfeiffer kuvaa ja suhtautuu kohtaamiinsa orientaalisiin naisiin. Tutkielmassani käytän lähilukua, jonka lisäksi tuon esille kontekstia laajemman ymmärryksen aikaan saamiseksi. Matkakirjaa lukiessa huomion myös sen syntyyn vaikuttaneet tekijät, kuten ajan orientalistiset ja kolonialistiset näkemykset, vaikka naisten matkakirjoissa nämä esiintyvät usein ristiriitaisesti. Ristiriitaisuus näkyykin Pfeifferin kuvauksessa ja suhtautumisessa orientaalisiin naisiin. Hän on kiitollinen naisten avusta, mutta kuvaa heitä usein negatiivisessa valossa. Naisten kuvaus heijastelee osin saksalaista ideaa orientista ja osin taas pyrkii haastamaan sitä. Matkailijana Pfeiffer oli sekoitus pyhiinvaeltajaa ja maallista seikkailijaa. Hänen rohkeutensa ja päättäväisyytensä auttoivat häntä ongelmien ilmetessä. Pfeiffer oli varsin kykenevä matkustamaan yksin naisena, epäilyistä huolimatta, mutta turvautui myös matkallaan kohtaamien miesten suojeluun ja apuun.
Keywords: 1800-luku, naismatkaaja, matkakirjat, Orientti, Ida Pfeiffer