”Ei se mitään esitä” : Marja-Liisa Vartion romaani Kaikki naiset näkevät unia nousukastarinana - Kumpu, Sanni (My University, 2019)
Tarkastelen tutkimuksessani Marja-Liisa Vartion Kaikki naiset näkevät unia -romaania (1960) nousukaskertomuksena, jossa romaanin päähenkilö pyrkii saavuttamaan aseman ylemmän keskiluokan ja sivistyneistön jäsenenä sekä häivyttämään alemman keskiluokan taustansa. Tarkastelen tutkimuksessani romaanin päähenkilön nousuyrityksiä suhteessa siihen ympäristöön, jossa hän toimii ottaen huomioon, miten hänen yhteiskunnallinen asemansa, sukupuolensa ja koulutuksen puutteensa vaikuttavat hänen mahdollisuuksiinsa. Tutkimuksen keskeisiä käsitteitä ovat Pierre Bourdieun kehittelemä kulttuurinen pääoma sekä tähän liittyvä hyvä maku. Näiden käsitteiden avulla tarkastelen muun muassa sitä, kuinka romaanin päähenkilö yrittää nousta sivistyneistön jäseneksi harrastamalla korkeakulttuuria. Tarkastelen myös sitä, kuinka päähenkilön yritys käydä sivistyneestä ja varakkaasta ihmisestä näkyy hänen perhesuhteissaan, kodissaan sekä asemassaan tuttavapiirissä. Tutkimukseni mukaan korkeakulttuuri ei kuitenkaan ole alemman keskiluokan saavutettavissa ja päähenkilön haaveilema yhteiskunnallinen nousu osoittautuu mahdottomaksi. Tarkastelen tutkimuksessani myös romaaniin rakentuvaa piiloutumisen ja paljastumisen jatkumoa, joka purkaantuu vasta teoksen lopussa. Päähenkilön esittäessä sivistynyttä ylemmän keskiluokan jäsentä hän kokee olevansa jatkuvasti toisten katseiden ja tarkkailun kohteena. Toisten katseisiin liittyy nousukashahmoille tyypillistä häpeää ja paljastumisen pelkoa, joista päähenkilö vapautuu vasta romaanin lopussa.
Keywords: Marja-Liisa Vartio, kulttuurinen pääoma, nousukas, alempi keskiluokka, häpeä