Opioidien ekvivalentit annokset annoskorjauksen pohjana - Julkunen, Aaro (My University, 2026)
Opioidit ovat keskeisessä roolissa kivunhoidossa, mutta niiden käyttöön liittyy usein tarve vaihtaa lääkeainetta tai antoreittiä riittämättömän analgesian tai sietämättömien haittavaikutusten vuoksi. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää nykykäsitys eri opioidien välisistä ekvianalgeettisista konversiosuhteista analysoimalla lähteiden välisiä eroavaisuuksia suosituksissa. Lisäksi selvitettiin konversioon vaikuttavia farmakologisia ja yksilöllisiä tekijöitä. Työ toteutettiin narratiivisena katsauksena, jonka aineisto kerättiin tammikuussa 2026 PubMed-tietokannasta ja keskeisistä lääketieteellisistä oppikirjoista, ja analyysiin valikoitui 32 tutkimusta vuosilta 2000–2026. Opioidien väliset konversiosuhteet eivät ole staattisia vakioita, vaan niihin vaikuttavat muun muassa erot reseptoriaffiniteeteissa, metaboliassa ja biologisessa hyötyosuudessa. Myös potilaskohtaiset tekijät kuten ikä, munuaisten ja maksan toiminta, kakeksia ja aiempi opioidialtistus, muokkaavat merkittävästi todellista annostarvetta. Epätäydellisen ristitoleranssin vuoksi laskennallista ekvivalenttia annosta suositellaan yleisesti pienennettäväksi turvamarginaalin luomiseksi. Hajanaisiksi alueiksi opioidikonversion viitekehyksessä tulkitaan metadonin, fentanyylin ja hydromorfonin konversiot, joissa esiintyy merkittävää yksilöllistä vaihtelua ja vaihtosuunnasta riippuvaa asymmetriaa. Ekvianalgeettiset annostaulukot ovat ainoastaan suuntaa-antavia apuvälineitä kliinisessä päätöksenteossa, eivätkä ne korvaa annoksen titraamista huolellisen potilaan tilan arvioinnin pohjalta. Onnistunut ja turvallinen opioidikonversio edellyttää aina yksilön demografian analysointia sekä järjestelmällistä monitorointia kivun voimakkuuden, sedaatioasteen ja mahdollisten vieroitusoireiden osalta.
Keywords: opioidikonversio; kivun hoito; ekvianalgesia