Varhaiskasvatusikäisten lasten ruutuaika sosiaalisten taitojen ja perhesuhteiden näkökulmasta - Grönlund, Sofia; Haukijärvi, Anna-Liina (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin varhaiskasvatusikäisten lasten ruutuajan ja sosiaalisten taitojen välistä yhteyttä keskittyen myös perhesuhteisiin. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja aineisto koostui vertaisarvioiduista kansainvälisistä sekä kotimaisista tutkimusartikkeleista ja kirjoista. Tulokset osoittivat, että ruutuajalla voi olla sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia sosiaalisiin taitoihin, riippuen siitä, miten ruutuaikaa hyödyntää ja onko ruutuaika suositusten sisällä. Tulosten perusteella ruutuaika vaikuttaa enemmän negatiivisesti lapsen sosiaalisiin taitoihin, kuten vuorovaikutussuhteiden luomiseen ja käytöshäiriöihin.
Keywords: Digitaaliset laitteet; ruutuaika; sosiaaliset taidot; varhaiskasvatus