Tilintarkastuksen laatuun vaikuttavat tekijät finanssialan yrityksissä - Erityistarkastelussa tilintarkastajan rotaatio - Tiivola, Heidi (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Tämän tutkielman tavoitteena on analysoida tilintarkastuksen laatuun vaikuttavia tekijöitä finanssialan yrityksissä. Erityisenä huomion kohteena on tilintarkastajan rotaation laatuvaikutukset kyseisellä toimialalla. Tilintarkastuksen laatua on tutkittu jo vuosikymmenten ajan eikä sille ole olemassa yksiselitteistä määritelmää. Laatua on kuitenkin pyritty parantamaan esimerkiksi tilintarkastajan rotaation avulla. Tutkielmassa pyritään vastaamaan kahteen tutkimuskysymykseen: mitkä ovat keskeiset finanssialan yrityksen tilintarkastuksen laatuun vaikuttavat tekijät ja millaisia vaikutuksia tilintarkastajan pakollisella rotaatiolla voi olla tilintarkastuksen laatuun suomalaisissa finanssialan yrityksissä. Tutkielma pohjautuu tulkitsevaan tutkimusparadigmaan ja metodina käytetään haastattelua. Haastateltavat ovat tilintarkastusalan asiantuntijoita sekä tilintarkastusasiakkaiden edustajia finanssialalta. Tilintarkastuksen laatua finanssialalla tarkastellaan panos-, prosessi- ja tuotostekijöiden kautta. Tilintarkastuksen laadun panostekijät viittaavat itse tilintarkastajaan: tilintarkastajan riippumattomuuteen, toimialatuntemukseen ja tilintarkastajan muihin ominaisuuksiin. Panostekijöiden merkitys laadun kannalta on suuri, sillä panostekijät vaikuttavat prosessitekijöihin ja tuotoksiin. Tilintarkastajan rotaatio voidaan puolestaan nähdä kontekstuaalisena tekijänä, jolla on eniten vaikutusta tilintarkastuksen panostekijöihin. Rotaation hyvinä puolina tilintarkastuksen laadun kannalta voidaan nähdä tilintarkastajan riippumattomuuden parantuminen sekä uuden tilintarkastajan tuoma uusi näkemys tilintarkastukseen. Huonona puolena rotaatiossa nähdään usein kumuloituneen asiakaskohtaisen ja toimialakohtaisen tietotaidon katoaminen, kun tilintarkastajaa vaihdetaan. Tämän tutkielman yhtenä johtopäätöksenä voidaan pitää ensinnäkin sitä, että tilintarkastuksen laatu finanssialalla kulminoituu tilintarkastajan kompetenssiin ja erityisesti tilintarkastajan toimialatuntemukseen. Toisena johtopäätöksenä on se, että tilintarkastusyhteisön rotaation vaikutukset laatuun ovat todennäköisesti enemmän negatiivisia kuin positiivisia finanssialalla Suomessa, kun taas päävastuullisen tilintarkastajan rotaatio voidaan nähdä perusteltuna tilintarkastuksen laadun kannalta. Koska tilintarkastuksen laatu finanssialalla kulminoituu tilintarkastajan kompetenssiin, kolmantena johtopäätöksenä on, että tilintarkastusyhteisöjen tulisi pyrkiä lisäämään alan houkuttelevuutta ja pitämään kiinni osaavista ja finanssialan hyvin tuntevista tilintarkastajista, esimerkiksi alan palkkoja nostamalla.