Konfliktien hallinta muutoksen olosuhteissa - Uoti, My (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan muutoksesta aiheutuvien konfliktien ja muutosvastarinnan vaikutuksia ja seurauksia organisaatiossa. Tutkielmassa esitetään, että organisaatiomuutoksista seuraa konflikteja. Muutoksesta aiheutuvat konfliktit ilmenevät monesti muutosvastarintana. Työn tarkoituksena on tarkastella, mikä on muutoksesta seuraavien konfliktien vaikutus ja miten niitä tulisi hallita. Konflikteja tarkastellaan kielteisenä ja myönteisenä muutosvoimana. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jonka alussa tutustutaan konfliktien esiintymiseen organisaatioissa. Tarkoituksena on käsitellä konfliktin käsitettä, luonnetta sekä hallintaa ja johtamista. Tämän luvun keskeisimpiä havaintoja ovat konfliktin käsitteen moninaisuus sekä sen luonteen dynaamisuus. Koska konflikteja on monia eri tyyppejä, tämä tarkastelu on jaettu suhde- ja tehtäväkonflikteihin. Suhdekonfliktit ovat seurausta tunneperäisistä suhteista ja liittyvät monesti ryhmädynamiikkoihin. Tehtäväkonfliktit ovat peräisin erimielisyyksistä, jotka liittyvät käsillä olevaan tehtävään. Tarkasteltaessa konfliktien hallintaa ja johtamista havaitaan, että otollisin tapa kohdata konflikteja on hallita niitä oikein ja täsmällisesti tukahduttamisen sijaan. Tutkielman luvussa kolme käsitellään organisaatiota muutoksessa ja määritellään pääkäsitteet, muutos ja sen hallinta sekä muutosvastarinta. Tutkielmassa havaitaan, että suurin osa muutosaloitteista epäonnistuu sekä johtaa muutosvastarinnan esiintymiseen. Muutosvastarinnan havaittiin edistävän muutoksen epäonnistumista entisestään. Tämän vuoksi on merkittävä johtaa muutosta oikein, jotta voi ehkäistä muutosvastarinnan esiintymistä ja vaikutuksia. Seuraavassa luvussa tuodaan edellisten lukujen asiat yhteen ja tarkastellaan, miten konfliktit toimivat kielteisenä ja myönteisenä muutosvoimana. Konfliktit on nähty perinteisesti haitallisina muutosvoimina, jolloin niistä seuraa heikentynyttä suorituskykyä ja tyytyväisyyden laskua. Haitalliset konfliktit on myös yhdistetty muutosvastarintaan. Konflikteilla on myös myönteisiä ominaisuuksia, mutta ne vaativat esiintyäkseen tietynlaiset olosuhteet ja puitteet. Tällaisia ominaisuuksia ovat oppimisen, luovuuden ja innovaatioiden lisääntyminen. Erityisesti tehtäväkonflikteilla havaittiin olevan myönteisiä ominaisuuksia ja suhdekonflikteilla kielteisiä ominaisuuksia. Aihepiiri tarvitsee jatkotutkimusta, jotta sitä voisi soveltaa paremmin nykypäivän työelämään. Etätyöskentely on lisääntynyt huimasti koronavuosien jälkeen, minkä vuoksi konfliktien hallintaa ja vaikutuksia olisi tärkeää tutkia erityisesti tästä näkökulmasta.
Keywords: konfliktinhallinta, muutoksen hallinta, organisaatiomuutos, muutosvastarinta