Venäjä jota ei ole? : Utooppiset orientaatiot presidentti Vladimir Putinin Venäjän energiasektoria koskevissa selonteoissa - Klemetti, Laura (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Pro gradu -tutkielma tarkastelee Venäjän presidentti Vladimir Putinin öljy- ja kaasusektoriin liittyviä selontekoja vuosina 2014–2017. Puheenvuoroja analysoidaan teemoittelevan sisällönanalyysin ja kriittisen diskurssianalyysin keinoin. Aineistona käytettävät Suora linja -lähetykset ovat öljyn hintaromahduksen ja Ukrainan kriisin alkamisen jälkeiseltä ajalta, jolloin Venäjän energiapolitiikkaan on kohdistunut uudenlaisia paineita maailmanpolitiikan lisäksi myös globaalin talouskehityksen vuoksi. Lisäksi analysoidaan Putinin lokakuussa 2017 Energiaviikolla Moskovassa pitämää avauspuheenvuoroa ja hänen lausuntojaan sitä seuranneessa paneelikeskustelussa. Tarkastelun kohteena ovat Venäjän luonnonvarojen, hallitsevan valtainstituution ja kansalaisten väliset suhteet. Putinin energiakysymyksiin liittyvistä selonteoista voidaan havaita energiasektorin lainalaisuuksiin ja ulkopolitiikkaan liittyvien diskurssien tasot. Analyysin huomion kohteena on yhtäältä se, miten öljy ja kaasu kietoutuvat Venäjän ulkopolitiikkaan ja toisaalta se, miten luonnonvaroihin liittyvää ulkopolitiikkaa selitetään kansalaisille. Näin ollen kahden havaitun diskurssien tason lisäksi on tarkasteltu Putinin ja Venäjän kansalaisten keskinäistä suhdetta. Havainnoista tehtäviin johtopäätöksiin on sovellettu utopian käsitettä erityisesti Ernst Blochin mukaan. Putinin ulkopolitiikkaa koskevissa selonteoissa voidaan havaita utooppisia orientaatioita koskien Venäjän asemaa maailmassa. Sen sijaan sisäpolitiikan osalta Venäjä on pysähdyksen tilassa – mikä puolestaan vaatii utooppista tavoitteenasettelua nykyregiimiä mahdollisesti haastamaan pyrkiviltä tahoilta.