Yhden yksityisen päiväkodin lastenhoitajien työhyvinvointi ja sen tukeminen - Lehtovaara, Nina (My University, 2025)
Työhyvinvointi on työikäisen ihmisen koko elämään vaikuttava asia. Henkilön sekä psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen työhyvinvoinnin tukeminen on kannattavaa. Kun ihminen jaksaa ja voi hyvin työssään, hän jaksaa tehdä myös muuta työajan jälkeen, joko yksin, perheen tai kavereiden kanssa. Työhyvinvoinnin avulla voidaan pidentää henkilöiden työuraa, vähentää sairaspoissaolojen kustannuksia ja sairaseläkkeelle jäämistä. Varhaiskasvatusalaa vaivaa suuri työvoimapula. Suuret ikäluokat ovat jo jääneet tai jäämässä eläkkeelle lähivuosina. Lastenhoito on ihanaa ja antoisaa, mutta lisäksi myös sekä fyysisesti, että henkisesti raskasta työtä. Aiemmin valmistuttiin ammattiin ja tehtiin samaa työtä eläkkeelle siirtymiseen asti. Nuorten sukupolvien myötä on tullut uusi ajattelutapa, jossa vaihdetaan alaa, mikäli työssä ei viihdytä. Osataan arvostaa omaa työnhyvinvointia ja ymmärretään, kuinka moneen elämän osa-alueeseen se vaikuttaa. Työolojen pitäisi olla siis sellaiset, että alalle tulevat myös saadaan pysymään alalla. Yksityisen työnantajan tavoitteena on pysyvä ja hyvinvoiva henkilökunta. Tutkimuksen kohteena ovat yksityisen kaksikielisen päiväkodin lastenhoitajien kokemukset, näkemykset ja toiveet työhyvinvoinnistaan. Tavoitteena on saada selville, mikä on työhyvinvoinnin tila kyseisessä päiväkodissa ja miten työssä jaksamista voitaisiin mahdollisesti vielä parantaa. Tutkimus tehtiin kvalitatiivisena tutkimuksena, haastattelemalla päiväkodin suomenkielisiä lastenhoitajia. Tutkimukseen osallistui viisi lastenhoitajaa, jotka kaikki työskentelevät tämän päiväkodin suomenkielisissä ryhmissä. Päiväkodissa tehdystä tutkimuksesta kävi ilmi, että töihin on mukava tulla, työyhteisöstä ja esimiehestä pidetään, mutta tilat ovat epäsopivat ja organisaatiolta toivottaisiin arvostusta.
Keywords: varhaiskasvatus, lastenhoitaja, työhyvinvointi, yksityinen päiväkoti