Epäsymmetrinen informaatio ja rahoituspäätökset : Miten epäsymmetrinen informaatio vaikuttaa yrityksen rahoituksessa? - Karttunen, Joel (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan epäsymmetrisen informaation vaikutuksia yritysten rahoituspäätöksiin, osake- ja velkarahoituksen kautta. Tutkimuksessa käydään läpi näiden ilmiöiden mallintamista nokkimisjärjestysteorian ja sen variaatioiden kautta. Informaation epäsymmetria vaikuttaa yritysten sijoittamispäätöksiin, yritysten pyrkiessä välttelemään haitallisen valikoitumisen kustannuksia. Agenttiongelmat vaikuttavat osakemarkkinoiden odotuksiin, mikä puolestaan vaikuttaa yrityksen tekemien päätöksien lopputulemiin. Empiirisessä tutkimuksessa epäsymmetrisen informaation vaikutuksen merkittävyys saa tukea, mutta johtopäätökset vaikutusmekanismeista ovat keskenään eriäviä.
Keywords: epäsymmetrinen informaatio, nokkimisjärjestysteoria, pääomarakenne, rahoitus