Aineenopettajaopiskelijoiden näkemykset keskeisistä ympäristöongelmista ja roolistaan ympäristöongelmien ratkaisijana - Mulari, Laura (My University, 2021)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää mitä ongelmia aineenopettajaopiskelijat pitävät ympäristöongelmina, millaiseksi he kokevat oman roolinsa ympäristöongelmien ratkaisijana ja millainen yhteys aluetasolla (paikallinen, alueellinen, maailmanlaajuinen), aineryhmällä ja kestävän kehityksen kiinnostuksella on opiskelijoiden näkemyksiin. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin miten opiskelijoiden näkemykset ympäristöongelmista suhteutuvat kestävän kehityksen eri osa-alueisiin. Selvittelyn kautta pyrittiin hankkimaan kuvaa opiskelijoiden kyvystä ymmärtää kestävän kehityksen kokonaisuutta. Tutkimusaineisto kerättiin keväällä 2019 sähköisellä kyselylomakkeella, joka lähetettiin Suomen aineenopettajakoulutuslaitosten opiskelijoiden sähköpostilistoille. Opiskelijoiden (n=113) vastauksia analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinon, sekä tilastollisin menetelmin. Tulosten mukaan opiskelijat kokevat keskeisimmiksi ongelmiksi kaupunkiympäristöön ja infrastruktuuriin, sekä välinpitämättömyyteen ja tiedonpuutteeseen liittyvät ongelmat. Yksittäisistä ongelmista ilmastonmuutos koetaan keskeisimpänä. Opiskelijat tunnistavat laajasti erilaisia ympäristöongelmia, mutta suurin osa opiskelijoista mainitsee ympäristöongelmia vain yhdeltä tai kahdelta kestävän kehityksen osa-alueelta ja alle viidennes opiskelijoista koki itse voivansa vaikuttaa ympäristöongelmien ratkaisemiseen. Jotta aineenopettajakoulutusta ja opiskelijoiden kestävän kehityksen osaamista voitaisiin kehittää, tarvitaan lisää tutkimuksia opiskelijoiden ympäristöongelmiin liittyvistä tiedoista ja kestävän kehityksen osaamiseen vaikuttavista tekijöistä.
Keywords: ympäristöongelmat, käsitykset, aineenopettajaopiskelijat, kestävä kehitys