Folkloristit pimeyden äärellä - Santala, Mila (Elore, 2026)
Kolmastoista International Conference of Young Folklorists -konferenssi (lyhyesti YoFo)
järjestettiin lokakuussa kauniissa Vilnassa, Liettuassa. Tänä vuonna konferenssia jär-
jesti Liettuan kirjallisuuden ja folkloristiikan instituutti hulppeissa tiloissa, Vileišis-perheen
entisessä kodissa, joka on vuodesta 1941 kuulunut Liettuan tieteen akatemialle ja toiminut
Liettuan folkloristiikan tutkimuksen keskeisenä paikkana. Tapahtuman kokoavana teemana
toimi pimeys sekä folkloristiikan ja folkloren pimeä puoli.
​​​​​​​
YoFo:n tarkoituksena on koota yhteen nuoria tutkijoita folkloristiikan alalta, ja hybridimah-
dollisuudesta huolimatta ilahduttavan moni oli saapunut Vilnaan paikan päälle osallis-
tumaan konferenssiin. Monelle konferenssi oli uusien verkostojen luomisen lisäksi paikka
nähdä jo aiempien YoFo-konferenssien myötä tutuiksi tulleita tutkijoita. Jälleennäkemisten
ilo oli ilahduttavaa seurattavaa. Paikalle oli saapunut niin ensi kertaa kansainväliseen konfe-
renssiin osallistuneita kuin alan arvostettuja konkareitakin.