Selitettävä tekoäly luonnollisen kielen käsittelyssä ja kuvantunnistuksessa - Myntti, Amanda (My University, 2023)
Tutkielmassa tutustutaan koneoppimismallien selitettävyyteen ja selitettävään tekoälyyn (eng.explainability, explainable AI, XAI ) ohjatun oppimisen kontekstissa. Selitettävyyttä lähestytään sekä kvalitatiivisesti että matemaattisesta näkökulmasta, painottuen erityisesti post-hoc tyylisiin lokaaleihin selityksiin lajittelumalleissa. Lisäksi tarkastellaan luonnollisen kielen käsittelyn (eng.natural language processing, NLP ) sovellusta, jossa selitysalgoritmia käytetään uuden tiedon eristämiseen tekstiaineistosta. Tutkielma alkaa kirjallisuuskatsauksella selitettävien koneoppimismallien historiaan, erilaisiin selityskategorioihin ja nykyajan tarpeisiin luoda selitettäviä koneoppimismalleja sekä selittää jo olemassaolevia malleja. Seuraavaksi määritellään ohjatun oppimisen terminologiaa ja neuroverkkojen toiminnan perusteet sekä käsitellään luonnollisen kielen käsitellyssä käytettyjen mallien toimintaa. Teoriapohjan rakentamisen jälkeen määritellään kolme erilaista lokaalia post-hoc selitysmenelmää, kerroksittainen relevanssi (eng.Layerwise Relevance Propagation), integroidut gradientit (eng. Integrated Gradients) sekä peittoanalyysi (eng.Occlusion Analysis). Lopuksi tarkastellaan sovellusta, jossa integroidut gradientit -selitysmenetelmää käytetään monirekisterisen tekstiaineiston avainsanojen määrittelemiseen rekistereittäin.
Keywords: koneoppiminen, selitettävä tekoäly, selitettävä koneoppiminen, XAI, selitettävyys, selitysalgoritmit, syväoppiminen, luonnollisen kielen käsittely, NLP