Työntekijä vai yrittäjä – osapuolten asema ja siihen vaikuttaminen laskutusyritysasetelmassa. - Oulasvirta, Miia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielmassa tarkastellaan laskutusyritysasetelman osapuolten asemaa työ- ja velvoiteoikeudellisessa valossa. Laskutusyritysasetelmalla tarkoitetaan tässä tutkielmassa toimintamallia, jossa työn suorittaja sopii toimeksiannoistaan suoraan työn tilaajan kanssa ja laskutusyritys laskuttaa työn tilaajaa työn suorittajan osoittaman laskuosoituksen mukaisesti. Laskun loppusummasta laskutusyritys veloittaa oman palkkionsa, maksaa työn suorittajalle palkan sekä muun muassa suorittaa palkan sivukuluja. Laskutusyritysasetelma käsittää kaksi oikeussuhdetta: työn suorittajan ja laskutusyrityksen välisen oikeussuhteen ja työn suorittajan ja työn tilaajan välisen oikeussuhteen. Mallin lähtökohtana on, että laskutusyrityksen ja työn suorittajan välillä on työsuhde ainakin tiettyjen lakien valossa ja että työn tilaajan ja työn suorittajan oikeussuhde jää velvoiteoikeudelliseksi toimeksiantosuhteeksi. Tutkielmassa selvitetään, missä määrin nämä lähtöolettamat pitävät paikkansa työsopimuslain 1:1:n mukaisen työsuhteen käsitteen ja velvoiteoikeudellisten sääntöjen ja periaatteiden valossa. Lisäksi tutkitaan, millaisia oikeudellisia riskejä asetelma pitää sisällään, mikäli mallin olettamat osoittautuvat virheellisiksi. Niin ikään selvitetään, missä määrin osapuolet voivat näitä riskejä omin toimin vähentää tai poistaa. Tutkielma on oikeusdogmaattinen tutkimus. Lähteinä on käytetty lain esitöitä, työ- ja sopimusoikeudellista oikeuskirjallisuutta sekä korkeimman oikeuden ja työneuvoston oikeuskäytäntöä. Keskiössä ovat erityisesti oikeuskäytäntö ja sen selvittäminen. Tutkimuskysymyksen taustalla olevaa ilmiötä eli laskutusyritysten toimintamallia tarkastellaan kolmen eri laskutusyrityksen julkisia tietoja apuna käyttäen. Tutkielman johtopäätöksinä voidaan todeta seuraava. Laskutusyritysasetelman lähtöolettamat eivät vaikuta kaikilta osin pitävän paikkansa: työn suorittajan ja laskutusyrityksen välille ei lähtökohtaisesti synny työsuhdetta, kun taas työn suorittajan ja työn tilaajan välille tällainen oikeussuhde saattaa muodostua. Mallissa ei myöskään ole kyse esimerkiksi työvoiman vuokrauksesta, alihankinnasta tai yhteistyönantajuudesta. Osapuolet voivat kuitenkin jossakin määrin vaikuttaa oikeussuhteidensa laatuun.