Keskiaikaiset pyhimysveistokset Keminmaan vanhassa kirkossa - Lamminsivu, Heidi (My University, 2025)
Tämä pro gradu-tutkielma käsittelee Keminmaan vanhassa kirkossa säilytettävää kolmea keskiaikaista pyhimysveistosta. Veistokset ovat lojuneet vuosia kylmän kirkon lattialla ennen kuin ne on siirretty seinälle. Veistokset on aiemmin tulkittu väärin ja pyrin tässä tutkielmassa tulkitsemaan heidät uudelleen. Myös ajoittamisessa on ollut ongelmia ja pyrin myös selvittämään, että ovatko veistokset mahdollisesti nuorempia kuin mitä on aiemmin tulkittu. Tutkin ja tulkitsen tässä tutkielmassa Pyhä Anna kolmantena-veistosta, kärsivää Kristusta ja Pyhää Olavia. Nämä kolme ovat herättäneet eniten kysymyksiä siitä, että onko heidät tulkittu oikein. Vertailen veistoksia muiden kirkkojen veistoksiin Suomessa sekä Ruotsissa. Pyrin vastaamaan myös kysymykseen, että ovatko aiemmat tulkinnat veistosten henkilöllisyydestä paikkansapitäviä? Vertailen tutkimuksessa veistoksia myös Ruotsin samanaikakauden veistoksiin ja Suomen muissa kirkoissa oleviin keskiaikaisiin veistoksiin.
Keywords: keskiaika, veistos, kirkko, pyhimys, puuveistos, Keminmaan vanha kirkko, Keminmaa