Kiinteäfaasiuutto fluori-18 PET-radiokemiassa - Tuominen, Tuuli-Maaria (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Pro Gradu tutkielmassani käsitellään kiinteäfaasiuuton käyttöä fluori-18 PET-radiokemiassa. Kiinteäfaasiuutto on erotusmenetelmä, joka perustuu nesteeseen liuenneiden yhdisteiden sitoutumiseen kiinteään stationäärifaasiin eli sorbenttiin. Mekanismi perustuu yhdisteen ja sorbentin väliseen vuorovaikutukseen, kuten van der Waalsin voimaan, vetysidoksiin, dipoli-dipoli sidosvoimaan, kokoeksluusioon sekä anioninvaihtoon. PET-radiokemiassa kiinteäfaasiuuttoa käytetään [18F]fluoridin erottamiseen kohtiomateriaalina käytettävästä 18O-rikastetusta vedestä, radiolääkkeen puhdistamiseen sekä radiolääkkeen formuloimiseen. Lisäksi kiinteäfaasiuuttoa voidaan käyttää radiolääkkeen esikäsittelyyn ja konsentrointiin sekä tuotteen pelkistämiseen ja suojaryhmien poistamiseen. Kiinteäfaasiuuton etuja ovat menetelmän helppous, nopeus, toistettavuus sekä mahdollisuus automatisointiin. Käyttämällä kiinteäfaasiuuttoa puhdistusmenetelmänä, saadaan radiolääkettä korkealla kemiallisella ja radiokemiallisella puhtaudella Menetelmä onkin monen radiolääkkeen kohdalla korvannut korkean erotuskyvyn nestekromatografialla tehtävän puhdistuksen.