IT-johtotehtävissä tarvittava osaaminen Suomessa - Luminto, Roni (My University, 2023)
Informaatioteknologian hyödyntämisen on yleistynyt merkittävästi viime vuosikymmenten aikana organisaatioissa. Tämän johdosta yhtä useamman organisaation toiminta on tullut riippuvaiseksi teknologiasta. Joidenkin yritysten kohdalla informaatioteknologian hyödyntäminen on luonut kilpailuetua markkinoilla kilpaileviin yrityksiin verrattuna. Teknologian hyödyntämiseen tarvitaan teknologisten kyvykkyyksien lisäksi oikeanlaista osaamista, jotta teknologian hyötyjä pystytään saavuttamaan. Hyötyjen saavuttamisessa avainroolissa on organisaation IT-johto, jonka keskeisin tehtävä on luoda organisaatiolle arvoa hyödyntämällä informaatioteknologiaa. IT-johdossa toimivien henkilöiden kyvykkyyksillä ja osaamisella on merkittävä vaikutus organisaation tavoitteiden saavuttamisessa. Tämä tutkielma lähestyy IT-johtamisen määritelmää ja IT-johtamisessa tarvittavaa osaamista kirjallisuuskatsauksen kautta. Kirjallisuuskatsauksen tuloksia hyödyntämällä kehitetään luokittelujärjestelmä, jota käytetään sisällönanalyysin menetelmän avulla tutkimaan kerättyä tutkimusaineistoa. Tutkimusaineisto avulla selvitetään, millaista osaamista IT-johtotehtävissä tarvitaan Suomessa työnantajaorganisaatioiden näkökulmasta. Tutkimusaineistot sisältävät 97 kappaletta lokakuussa 2022 Suomessa julkisesti julkaistuja IT-johtotehtäviin liittyviä suomenkielisiä työpaikkailmoituksia. Aineistoa tutkitaan avainsanapohjaisesti tunnistaen IT-johtotehtävissä tarvittavaa osaamista. Tutkielman tuloksissa todetaan, että IT-johtajuudelle ei ole yksiselitteistä määritelmää tutkijoiden keskuudessa ja että IT-johtajuuden ongelmakenttä liiketoiminnan ja teknologian rajapinnassa on ainutlaatuinen kokonaisuus. Ainutlaatuisen ongelmakentän takia tehtävään vaaditaan monipuolista ja laaja-alaista osaamista. Tutkielmassa IT-johtamiseen tarvittavaa osaamista tarkastellaan neljän eri osaamiskategorian kautta: liiketoimintaosaaminen, yhteistyöosaaminen, järjestelmäosaaminen ja tekninen osaaminen. Tutkielman tekijä on itse kehittänyt yhteistyöosaaminen-osaamiskategorian ja se on tämän tutkimuksen tuottama keskeinen lisäarvo tiedeyhteisölle. Tärkein osaamiskategoria on liiketoimintaosaaminen. Teknisen osaamisen rooli IT-johtotehtävissä on edelleen tarpeellista mutta suhteellisesti muut osaamiskategoriat ovat tärkeämpiä. Yksittäisistä taidoista yhteistyöosaaminen on selkeästi tärkein taito. Suomessa sijaitsevien IT-johtamisen työpaikkojen osalta osaamistarpeet ovat melko hyvin linjassa nykytutkimuksen kanssa IT-johdossa tarvittavan osaamisen osalta. Järjestelmäosaamiselle annetaan hieman enemmän painoarvoa ja vastaavasti tekniselle osaamiselle hieman vähemmän arvoa Suomessa.
Keywords: IT-johtaminen, johtajuus, kirjallisuuskatsaus, laadullinen tutkimus, osaaminen, sisällönanalyysi