Yhteiskuntavastuuraportointi kansainvälisen lentoyhtiöallianssin yrityksissä - Eloranta, Topias (My University, 2022)
Vastuullisuus on keskeinen tekijä modernissa liiketoiminnassa. Kysymykset yritystoiminnan vastuullisuudesta ovat olleet paljon etenkin niillä aloilla, joiden ympäristövaikutukset ovat suuria. Ilmailuala on yksi niistä aloista ja siksi sen toimijoiden on otettava merkittäviä askeleita alan ilmastovaikutusten vähentämiseksi. Tässä prosessissa on tärkeää, että yrityksillä on oikeanlaiset keinot viestiä vastuullisuudestaan. Yhteiskuntavastuuraportointi on keino, jolla yritykset voivat kertoa toimistaan vastuullisuuden hyväksi niin taloudellisten, sosiaalisten, ympäristöllisten kuin hallinnollisten tekijöiden osalta. Puutteellisen sääntelyn takia yhteiskuntavastuuraporttien esitystavat sekä sisällöt ovat kuitenkin olleet hyvin vaihtelevia. Niissä esitettäviä tietoja ei myöskään ole tarvinnut varmentaa samalla tavalla, kuin esimerkiksi tilinpäätöksen tietoja. Sääntelyn vähyyteen on kuitenkin yritetty puuttua etenkin viimeisen vuosikymmenen aikana, ja myös tieteellisessä kirjallisuudessa on pyritty tunnistamaan näitä yhteiskuntavastuuraportointiin liittyviä haasteita. Myös kansainväliset standardit, joita yhteiskuntavastuuraportoinnissa käytetään, ovat muuttuneet yhä enemmän velvoittaviksi. Tästä huolimatta ei raportointia ole pystytty muodostamaan täysin yhdenmuotoiseksi eikä keskenään vertailukelpoiseksi. Myös ilmailualan yhtiöiden yhteiskuntavastuuraportointikäytännöt ovat olleet vaihtelevia. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin OneWorld-allianssiin kuuluvien lentoyhtiöiden yhteiskuntavastuuraportointia vuosina 2010 sekä 2019. Tavoitteena oli selvittää, millaista tämä raportointi oli kumpanakin vuonna, sekä selvittää mahdollisia yhteneväisyyksiä tai eroavaisuuksia näiden vuosien välillä. Aineistona käytettiin yritysten julkaisemia vastuullisuusraportteja, jotka ovat avoimesti saatavilla niiden verkkosivuilta. Lisäksi aineistona käytettiin yhtiöiden verkkosivuilla julkaisemaa muuta sisältöä vastuullisuudesta. Tutkimuskysymyksiin pyrittiin vastaamaan kvalitatiivisen sisällönanalyysin avulla. Analyysissa arvioitiin muun muassa hyödynnettyjä raportointikäytäntöjä, raporttien laajuuksia sekä niiden sisällöllistä kehitystä. Tutkimuksen perusteella kävi ilmi, että vaikka raportoinnin laatu oli vuonna 2019 selvästi vuotta 2010 parempaa, oli vuoden 2019 raportointikäytännöissä edelleen havaittavissa merkittäviäkin eroja yhtiöiden välillä. Vaikka tutkittavat yhtiöt kuuluvat samaan allianssiin ja näin ollen niitä sitoo osittain samat vastuullisuustavoitteet, olivat raportit silti laajuudeltaan sekä laadultaan vaihtelevia. Oli kuitenkin huomattavissa, että tiettyjen käytäntöjen noudattaminen näytti johtavan laadukkaampien raporttien tekemiseen. Esimerkiksi kansainvälisten vastuullisuusstandardien noudattaminen sekä raportin rakentaminen tunnettujen viitekehysten mukaisesti paransivat selvästi raporttien laatua, läpinäkyvyyttä sekä vahvistettavuutta. Tämä tutkimus auttoi tunnistamaan niitä keinoja, jotka mahdollistavat onnistuneen yhteiskuntavastuuraportoinnin. Hyvin laaditut raportit olivat kattavasti perusteltuja, läpinäkyviä ja niissä kerrottiin selkeistä tavoitteista, joihin tulevaisuudessa tulisi päästä. Toisaalta tutkimuksessa oli nähtävissä, missä ovat merkittävimmät kehityskohteet lentoyhtiöiden yhteiskuntavastuuraportoinnissa.
Keywords: lentoyhtiöt, vastuullisuus, yhteiskuntavastuuraportointi