Bellum iustum : Ciceron käsitys oikeudenmukaisesta sodasta - Ojala, Robert (My University, 2016)
Pro gradu -tutkielmassani käsittelen Marcus Tullius Ciceron käsitystä oikeudenmukaisesta sodasta (bellum iustum). Analysoin hänen filosofisia ja valtio-opillisia teoksiaan, puheitaan sekä kirjeitään tämän asian selvittämiseksi. Aiemmassa tutkimusperinteessä nykytutkijat ovat joko asettuneet puolustamaan Theodor Mommsenin teoriaa, jonka mukaan roomalaisten sotatoimet määriteltiin puolustavaksi imperialismiksi tai asettuneen sitä vastaan. Tämän toisen käsityksen merkittävä edustaja on William V. Harris, jonka mukaan roomalaisilla ei ollut mitään vastaavaa käsitystä varhaisena aikana. Vasta tultuaan osalliseksi kreikkalaisesta maailmasta, he alkoivat perustella käsityksiään kreikkalaiselle yleisölle. Sen jälkeenkään ei käsityksellä välttämättä ollut mitään käytännön vaikutusta roomalaisten päätöksentekoon sotaan ja rauhaan liittyvissä asioissa. Tutkimuksessa osoitettiin, että Cicero oli ensimmäinen ajattelija, joka mainitsi eksplisiittisesti bellum iustum-käsitteen. Hänen käsityksensä perustuu roomalaiseen fetiaalioikeuteen ja kreikkalaiseen filosofiaan. Ciceron käsitys oikeudenmukaisesta sodasta ei ollut pelkästään formalistinen, vaan hänellä oli selvä eettinen käsitys siitä, että sodan tulee olla oikeudenmukainen. Tämä käsitys ulottuu toimiin niin sotaan lähtiessä, sodan aikana ja sen jälkeen. Cicerolle oli erittäin tärkeää, että sodalla tuli olla pätevä syy (causa). Sotaan tuli lähteä ainoastaan aikomuksena puolustaa Roomaa tai sen liittolaisia. Tämä toteutui Ciceron aikana käytännössä roomalaisten puolustaessa kreikkalaisia liittolaisiaan Mithridateen hyökkäystä vastaan tai Caesarin puolustaessa heeduja Galliassa. Tällä tavalla roomalaiset ylläpitivät luottamussuhdetta (fides) liittolaistensa kanssa. Cicero ymmärtää tämän laajemmin siten, että puolustamiseen kuului se, että Rooma saattoi ennaltaehkäisevästi käydä sotaa sellaista vihollista vastaan, joka saattaisi tulevaisuudessa uhata heitä vakavasti. Ciceron käsitys oikeudenmukaisesta sodasta ei ollut pelkkä teoreettinen käsitys, vaan hän aidosti uskoi roomalaisilla olevan käsitys oikeudenmukaisesta sodasta ja myös käyvän niitä. Näin oli ainakin ennen hänen aikaisiaan sisällissotia. Hän niin ikään toivoi roomalaisten toimivan oikeudenmukaisesti sodassa.