Tunnetyö sosiaalityössä : Aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijöiden kokemuksia tunnetyön kuormittavuudesta - Laaksoranta, Tiina (My University, 2024)
Tutkielmani käsittelee aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijöiden kokemuksia tunnetyöstä. Arlie Hochschild on luonut käsitteen ”emotional labour”, jonka suomenkielisenä terminä käytetään tunnetyön käsitettä. Tunnetyöllä tässä tutkimuksessa tarkoitetaan tilanteeseen sopivien tunteiden esittämistä, jonka vaatimuksena on omien tunteiden muokkaaminen, sääteleminen sekä vaientaminen. Tunnetyötä ohjaavat tunnesäännöt, jotka kertovat, kuinka missäkin tilanteessa tulisi tuntea ja kokea. Tunnesäännöt tulevat esille työpaikoilla, sillä työpaikoilla käytetään senkaltaista tunneilmaisua, joka on työtehtävään ja työrooliin sopiva. Tunneilmaisut ovat usein työnantajien määrittelemiä ja niiden mukaisesti toimiminen vaatii työntekijältä tunnetyöskentelyä. Tunnetyö liittyy läheisesti aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijän työhön, sillä työ perustuu vuorovaikutukselliseen kohtaamiseen vaikeissa elämäntilanteissa olevien asiakkaiden kanssa. Sosiaalityön tunnepitoisuus tulee kohtaamisissa esille ja erilaiset tunteet ja reaktiot välittyvät sosiaalityöntekijöihin. Sosiaalityöntekijöitä voidaan nimittää tunnetyöläisiksi. Tutkielmassani tarkastelen aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijöiden kokemuksia tunnetyöstä ja sen kuormittavuudesta. Tutkielmani on laadullinen tutkimus, jonka aineisto on kerätty Webropol-kyselyn kautta aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijöiltä. Kyselyyn vastasi 15 sosiaalityötekijää ja kyselyn vastauksista muodostui tutkielmani aineisto. Tutkielman aineisto on analysoitu teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tutkimuksen teoriapohjana toimii Arlie Hochschildin tunnetyön teoria. Analyysissä aineisto jakautui viiteen eri yläluokkaan, joita olivat sosiaalityön tunnepitoisuus, tunnetyötä kuormittavat tekijät ja tilanteet, tunteiden säätely, tunnesäännöt sekä tunnetyötä tukevat tekijät hyvinvoinnin kontekstista. Tutkimuksessa saatujen tulosten perusteella voidaan todeta, että sosiaalityöntekijät kokevat asiakastyössä hyvin moninaisia tunteita, eli sosiaalityö on hyvin tunnepitoista. Sosiaalityöntekijät säätelevät sekä omia tunteitaan, mutta tunteiden säätelyä tapahtuu myös asiakkaiden tunteita kohtaan. Tulosten perusteella nousi esille, että sosiaalityöntekijöiden työskentely pohjautuu tunnesääntöihin, jotka ilmenevät ennen kaikkea ammattilaisen roolissa toimimisena. Ammattilaisen roolissa asiakkaiden tunteille annetaan tilaa, mutta omien tunteiden ilmaisua pyritään hillitsemään. Sosiaalityöntekijöiden tunnetyöskentelyä tukevat tietyt tekijät ja tärkeiksi elementeiksi nousi itsereflektio ja tunteista puhumisen merkitys sekä tunnekuorman jakaminen työyhteisössä työkavereiden ja esihenkilön tuen avulla.
Keywords: tunnetyö, aikuissosiaalityö, työhyvinvointi