Arvot itsensä johtamisessa - Keskinen, Aleksi (My University, 2018)
Monissa työn muodoissa itsensä johtaminen edesauttaa niin organisaation toimintaa kuin yksilön hyvinvointia ja työn tuloksellisuutta. Itsensä johtaminen onkin yksi keino vastata työelämän kiristyneisiin vaatimuksiin. Toinen nykypäivän työelämälle tyypillinen piirre on työn merkityksellisyyden korostuminen. Ihmiset toivovat työltään muitakin merkityksiä kuin vain taloudellisia. Näiden työelämän kohonneiden vaatimuksien ja toisaalta työntekijöiden työelämään kohdistamien vaatimuksien vuoksi tässä tutkielmassa tarkastellaan arvojen ja itsensä johtamisen yhteyttä. Ongelmaa tarkasteltiin nuorten yrittäjien kontekstissa, ja tutkielmassa selvitetään mikä yhteys on arvoilla ja itsensä johtamisella. Tutkimusongelmaa lähestyttiin näytenäkökulmasta laadullisen tutkimuksen menetelmin. Tutkielmaa varten haastateltiin seitsemää alle 30-vuotiasta miesyrittäjää. Haastatteluista syntynyttä aineistoa analysoitiin teemoittelemalla se osin aineistolähtöisesti ja osin teorialähtöisesti. Tutkimuksen tuloksissa nousi esiin rutiinien merkitys itsensä johtamisessa sekä itsereflektion merkitys. Arvojen vaikutus itsensä johtamiseen ilmeni erityisesti yrittäjien asettamien tavoitteiden kautta. Yrittäjyydellä oli tärkeä vaikutus työn merkityksen luonnissa, ylläpiti henkilökohtaisia voimavaroja ja ilmeni itsensä johtamista edesauttavana tekijänä. Tutkimuksen valossa oikeiden rutiinien muodostaminen ja kyky itsereflektioon ovat oleellinen osa itsensä johtamista. Itsereflektointi mahdollistaa olemassa olevien työtapojen ja ajatusmallien tarkastelun ja mahdollistaa niiden muuttamisen. Yksilön tulee asettaa itsensä johtamisessa asetettavat tavoitteet yhdenmukaiseksi arvojen kanssa, jotta yksilö pystyy ilmentämään arvojaan ja elämään arvojensa mukaisesti.
Keywords: itsensä johtaminen, arvo, arvot, yrittäjyys