Irtaimen omaisuuden omistuksenpidätysehdon tehokkuus myyjän konkurssimenettelyssä - Kiiski, Ada (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan irtaimen omaisuuden omistuksenpidätysehdon tehokkuutta myyjän ajautuessa konkurssiin. Tämänhetkisessä lainsäädännössä ei ole säännöksiä velallisen ehdollisesti luovuttaman omaisuuden asemasta myyjän konkurssimenettelyssä, vaan se on jätetty täysin oikeuskäytännön varaan. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millä edellytyksillä omistuksenpidätysehto on sitova myös myyjän konkurssissa. Tutkimusmenetelmä on oikeusdogmaattinen eli lainopillinen. Työssäni tarkastelen aihetta voimassa olevan lainsäädännön, oikeuskäytännön sekä oikeuskirjallisuuden näkökulmista. Lisäksi hyödynnän analogiatulkintaa vertailemalla omistuksenpidätysehdon vaikutuksia ostajan ja myyjän konkurssitilanteissa. Keskeiset tutkimustulokset osoittavat, että osapuolten välisessä sopimuksessa myyjän olisi pitänyt kieltää ostajalta kaikenlainen omaisuudesta määrääminen omistajan tavoin, jotta ehto olisi tehokas myyjän konkurssissa. Tulosten perusteella voidaan todeta, että ehdollisesti luovutetun omaisuuden asema konkurssissa on edelleen epäselvä. Sääntelyä tulisi kehittää suuntaan, joka selkeyttäisi velallisen ehdollisesti luovuttaman omaisuuden asemaa konkurssissa sekä sitä, kenelle omistusoikeus on ehdon aiheuttamassa välitilassa katsottava kuuluvan.
Keywords: omistuksenpidätysehto, ehdollinen luovutus, konkurssi, omistusoikeus, omistusoikeuden välitila