Kompensatorinen kuluttaminen keinona hallita ahdistusta - Viitala, Elle (My University, 2024)
Konsumeristisessa yhteiskunnassa kuluttajat kokevat ahdistusta. Jatkuvaa tyytymättömyyttä, psykologista epämukavuutta ja niistä aiheutuvia minäkuvan ristiriitoja pyritään parantamaan kompensatorisella kuluttamisella. Tämä tutkielma tarkastelee, miten kuluttajat pyrkivät hallitsemaan ahdistusta kompensatorisella kuluttamisella. Tutkielmassa Mandelin ym. (2017) kompensatorisen kuluttamisen strategioita analysoidaan Cannonin ym. (2019) resurssiniukkuuden teorian avulla. Tutkielma koostuu neljästä luvusta ja se on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Aineistoa on kerätty erityisesti kuluttajapsykologian ja kuluttajatutkimuksen tieteellisistä lähteistä. Kompensatorisen kuluttamisen strategioita tunnistetaan ainakin viisi, joista selkeimmin resurssiniukkuutta eli kompensatoriseen kuluttamiseen johtavia minäkuvan ristiriitoja vähentää suora ratkaisu. Tutkielmassa huomattiin kompensatorisen kuluttamisen vastaavan paremmin lyhytkestoisiin tarpeisiin. Kompensatorisella kuluttamisella on mahdollisia haitallisia ja pysyviä seurauksia, ja pitkällä aikavälillä kompensatorinen kuluttaminen voi jopa kostautua. Tämän tutkielman päätelmät tarjoavat pohjan keskustelulle kompensatorisen kuluttamisen vaikutuksista sekä yksilön hyvinvoinnin että yritysten markkinoinnin kannalta. Tutkielmaa olisi mielekästä jatkaa empiirisesti, sillä tutkielman tuloksia rajoittaa sen toteutus kirjallisuuskatsauksena. Mandelin ym. (2021) kompensatorisen kuluttamisen strategioihin lisättyä kuudetta strategiaa ei käsitellä tässä tutkielmassa, joten tulevaisuudessa tarkastelua voisi laajentaa tällä joustavan ratkaisun strategialla. Jatkotutkimusta voitaisiinkin tehdä myös yksilöllisten piirteiden vaikutuksista kompensatoriseen kuluttamiseen.
Keywords: kompensatorinen kuluttaminen, ahdistus, minäkuvan ristiriita, konsumerism