Hajonneen mielen problematiikka ja nigerialainen kosmologia Akwaeke Emezin teoksessa "Freshwater" - Lähteenmäki, Linnea (My University, 2025)
Analysoin nigerianamerikkalaisen Akwaeke Emezin romaani Freshwater kuvaamaa identiteetin, persoonallisuuden, mielen ja tajunnan moninaisuutta näennäisesti yhden yksilön sisällä. Tutkin romaanin tematikkaa, erityisesti fragmentoituneen mielen ja jakaantuneen persoonallisuuden problematiikkaa yhdistäen kaksi tutkimuspositiota, Nigerian igbojen perinteisen ajattelun ja länsimaisen psykiatrian näkemyksen. Teoksen päähenkilö Ada ei ole ihminen, vaan ogbanje, igbojen vanhassa kosmologiassa esiintyvä henkien ja ihmisen fuusio, joka syntyy ja kuolee syklisen aikakäsityksen mukaan aina uudestaan päämääränään kiduttaa ihmisvanhempiaan. Molempia näkemyksiä yhdistää se, että tajunnan jakautumiset liittyvät traumaattisiin kokemuksiin, joita tämä ogbanje-entiteetti ihmisenä performoidun elämän aikana joutuu kohtaamaan. Käytän teoreettisina viitekehyksinä intersektionaalista analyysiä ja queer-teoriaa. Identiteetin tutkimus on fokusoitu tutkimuskohteeni, ja siihen sopii parhaiten intersektionaalisuus. Analysoin päähenkilö(ide)n identiteettejä yksilön moninaisuutena ja lisäksi queer-identiteetin muotoutumista. Queer-identiteetti tuo mukaan kaksi Adan hahmoa marginalisoivaa tasoa, sukupuoli-identiteetin joustavuuden ja biseksuaalisuuden. On problemaattista puhua inhimillisistä identiteeteistä yhdistelmäolion kohdalla, joka ei ole ihminen, mutta sitä kautta ankkuroin tekstianalyysini omaan, eurooppalaiseen positiooni. Tutkielmani avulla tuotan uutta tietoa igbojen länsimaissa melko vähän tunnetusta kulttuurista ja heidän uskomuksistaan. Vertaan myös kristinuskon kuvausta ja igbokulttuuria rinnakkain, mutta tutkielmassani asetan nigerialainen tapa nähdä elämän kompleksisuus tarkastelun reunoilta keskiöön, jotta vältytään kulttuuriselta kolonialismilta. Päälinjat, joita tutkin, ovat minuuden ja identiteetin moninaisuus, afrikkalaisten ontologioiden käsitys yksilöstä, joka samalla kuvastaa samalla moneutta, traumaattiset tapahtumat ja queer-identiteetti. Kontekstualisoin tutkimustani sekä länsimaisen että afrikkalaisen aiemman tutkimuksen pohjalta. Moninainen minuus voidaan selittää joko pahantahtoisten henkien manipulaation tai dissosiatiivisen persoonallisuushäiriön kautta, ja analysoin näitä selityksiä yhdessä ja erikseen. Freshwater-romaanin kuluessa tapahtuvat mielen jakautumiset muodostavat useita intersektioita, jotka havainnollistavat afrikkalaista tapaa ajatella.
Keywords: nigerialainen kirjallisuus, identiteetti, minuus, tajunta, moninainen minuus, autobiografinen fiktio, ogbanje, afrikkalainen kosmologia, queer-identiteetti, muunsukupuolisuus, biseksuaalisuus, narratiivinen ääni, Nigeria, igbot, mielenterveysongelmat, itsemurhayritys, intersektionaalisuus, dissosiatiivinen persoonallisuushäiriö, seksuaalinen väkivalta, trauma, henget ja jumaluudet