Voiko jo digiajan controllerin ulkoistaa? - Puranen, Riina (My University, 2021)
Taloushallinnon ulkoistaminen on hyvin yleistä erityisesti pk-yrityksissä. Taloushallinnon ulkoistusmarkkinat ovat jo pitkälle kehittyneet, ja tarjoamaan on tullut lakivelvoitteisten kirjanpitopalveluiden lisäksi erilaisia lisäpalveluita. Yksi tällainen ulkoistetusti tarjottu palvelukokonaisuus on controller-palvelut. Aiempien tutkimuksien valossa controllerin ulkoistaminen voidaan kuitenkin nähdä hyvin ongelmallisena, sillä controllereiden rooli on yhä enemmän johdon strategisena kumppanina toimimista, jossa vaaditaan liiketoiminnan tuntemusta ja kommunikointia yrityksen eri sidosryhmien kanssa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli siten kartoittaa, millaisia ulkoistetusti tarjotut controller-palvelut ovat, millaisia odotuksia niihin liittyy sekä vastaavatko ne teoriasta tuttua nykyajan controllerin strategisen kumppanin roolimallia. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tutkimus toiminta-analyyttisellä tutkimusotteella. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena taloushallinnon ulkoistamista omana ydinliiketoimintanaan tuottavassa yrityksessä. Aineistoa kerättiin controller-palvelua tarjoavan yrityksen lisäksi viidestä sen asiakasyrityksestä teemahaastatteluilla ja havainnoimalla. Empiirisen aineiston perusteella controller-palvelu on ideaali ratkaisu startup- ja kasvuyrityksille, joissa pelkkä kirjanpidosta saatava tieto ei anna enää tarpeeksi tukea yritysten johtamiselle, mutta joissa ei kuitenkaan riitä resurssit tai osaaminen controllerin tehtävien hoitamiseen itse. Tämän lisäksi controller-palvelu voi toimia suurempien yritysten controllereiden apukätenä manuaalisten tehtävien hoidossa. Kasvuyritykset kaipaavat tuekseen tulevaisuuteen suuntautunutta ja arkailematonta strategista sparrailukumppania, jolla on hyvä ymmärrys yrityksen liiketoiminnasta. Tässä ulkoistettua controlleria auttavat hyvät sosiaaliset taidot sekä raportoinnin pitkälti automaattisesti hoitavat uusimman digitalisaation työkalut. Yrityskoon kasvaessa ja liiketoiminnan monimutkaistuessa datan saaminen sen sijaan hankaloituu ja yrityksen toiminnassa mukana pysyminen ja sen ymmärtäminen vaatii paljon aikaa. Koko controller-toiminnon ulkoistamista ei tällöin pidetä enää järkevänä ratkaisuna, mutta se voi toimia yhtenä mahdollisuutena säästää sisäisen controllerin aikaa analyyttisempiin tehtäviin ulkoistamalla aikaa vievät niin sanotut pavunlaskijan tehtävät.