Lukuharrastukseen kannustaminen viidennen luokan suomen kielen ja kirjallisuuden oppikirjoissa - Saario, Reetta; Pitkänen, Ella (My University, 2026)
Lasten ja nuorten vähenevä lukeminen sekä heikentynyt lukutaito ovat nousseet ajankohtaisiksi ja jopa huolta herättäviksi puheenaiheiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa. Hyvä lukutaito onkin elintärkeä taito yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa. Jotta lukutaito pääsee kehittymään, tulisi lasten ja nuorten lukea ja päästä toimimaan kielellisesti rikkaassa ympäristössä. Koulut ovat tällöin avainasemassa tukemassa lukutaidon kehittymistä sekä innostamassa lapsia lukuharrastuksen pariin. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä tavoin viidennen luokan suomen kielen ja kirjallisuuden oppikirjat tukevat lukemaan innostamista. Keinoja lukuinnon herättämiseen on monia, ja oppikirja ei ole ainoa työkalu lukemiseen motivoinnissa. Tutkimus keskittyy kuitenkin selvittämään, millaisena opettajan apuvälineenä oppikirja voisi toimia, kun puhutaan juuri lukemisesta, ja mitkä kaikki lukemisen keinot nousevat oppikirjoissa esiin ja mitkä eivät. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös miten eri kirjasarjojen oppikirjat eroavat lukumotivoinnin tavoiltaan, ja mitä lukemiseen innostamisen keinoja oppikirjat painottavat eniten. Tutkimuksen aineisto kerättiin teoriaohjaavasti kahdesta viidennen luokan suomen kielen ja kirjallisuuden oppikirjoista: Huima 5 ja Uusi Kipinä 5. Tutkimusaineiston analysointia lähestyttiin sekä laadullisin että määrällisin menetelmin. Laadullisena menetelmänä toimi sisällönanalyysi, jonka avulla loimme yksityiskohtaisen kokonaiskuvan tutkittavasta ilmiöstä. Määrällisenä menetelmänä toimi sisällön erittely, jonka avulla saimme numeerista tietoa aineistosta. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että lukumotivoinnin keinoista eniten korostuivat itsenäiseen lukemiseen kannustavat tehtävät, luetusta keskustelu sekä lukuvinkit. Nämä ovat keinoja, jotka luultavimmin ovat luontevinta toteuttaa oppikirjakontekstissa. Tuloksista havaittiin, että oppikirjoissa nostetaan taas hyvin vähän esille lukemisen malleja ja lukemisen hyötyjä. Jää siis opettajan tai muun aikuisen vastuulle toimia lukemisen mallina sekä puhua lasten ja nuorten kanssa lukemisen tärkeydestä ja lukuharrastuksen hyödyistä.
Keywords: lukutaito; lukuharrastus; lukemaan innostaminen; oppikirjatutkimus; suomen kieli ja kirjallisuus