Synteettisen biologian mahdollisuudet bioremediaatiossa - Aho, Sini (My University, 2026)
Bioremediaatio on tehokas menetelmä saastuneen ympäristön puhdistamiseen. Kerron tutkielmassa bioremediaation menetelmistä sekä synteettisen biologian tuomasta hyödystä erityisesti orgaanisten ympäristösaasteiden ja raskasmetallien puhdistuksessa. Synteettinen biologia mahdollistaa mikrobien tarkan geenien muokkauksen teknologioiden, kuten CRISPR/Cas9, avulla. Muokkaamalla mikrobien geenejä, voidaan parantaa niiden kykyä hajottaa ja sitoa saasteita sekä mahdollisuuksia selvitä ympäristössä paremmin. Kerron tutkielmassa käytännön ratkaisuja tehokkaan bioremediaation toteuttamiseen turvallisesti. Immobilisoidut bakteerit, mikrobikonsortiot ja fytoremediaatio mahdollistavat luonnollisten ja synteettisten bakteerien sekoittamisen parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Bioreaktorit tarjoavat turvallisen paikan hyödyntää synteettisiä bakteereja ilman riskiä niiden karkaamisesta luontoon. Biosensorit tarjoavat mahdollisuuden ympäristön realiaikaiseen seurantaan, mikä helpottaa puhdistuksen suunnittelua ja seurantaa. Suurimmat riskit synteettisten bakteerien käytössä bioremediaatiossa ovat muokattujen geenien karkaaminen ympäristöön ja geenimuuntelussa tapahtuvat virheet. Bakteerikantoja voidaan hallita esimerkiksi lisäämällä niihin tappokytkimiä, jolloin geenien karkaamisen riski vähenee. Kehittämällä geenimuuntelun tekniikoita, niistä saadaan entistä turvallisempia ja tapahtuvien virheiden määrä vähenee. Synteettisen biologian hyödyntäminen bioremediaatiossa voi parantaa menetelmiä huomattavasti, mutta tuo mukanaan myös omat haasteensa.
Keywords: bioremediaatio, synteettinen biologia