Anestesian syvyyden mittaus aivosähkökäyrän eli EEG:n avulla - Suominen, Lauri (My University, 2024)
Aivosähkökäyrän eli EEG:n eri mittausparametreillä on mahdollista tarkkailla anestesian syvyyttä. Anestesian syvyyden arviointi tarjoaa mahdollisuuden säätää anestesian tasoa sopivalle tasolle, jotta potilasta ei nukuteta tarpeettoman syvään anestesiaan, joka taas hidastaa toipumista ja lisää lääkekustannuksia. Tällä voidaan myös arvioida anestesian määrän riittävyys ja mahdollisesti vähentää tahatonta hereillä oloa leikkauksen aikana. Tutkielma on tehty kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoituksena on perehtyä anestesian syvyyden mittauksessa käytettäviin monitorointimenetelmiin, tutustua EEG:n toimintaperiaatteisiin sekä selvittää näiden vaikutusta anestesiaan ja potilaan toipumiseen. Tutkielmassa keskitytään yleisiin käytössä oleviin anestesian syvyyden monitorointi menetelmiin, bispektri-indeksiin (BIS) sekä entropiaan. Tutkielman loppupuolella pyritään kuitenkin pohtimaan ja hankkimaan tietoa myös tulevista innovaatioista ja mahdollisuuksista anestesian syvyyden monitoroinnin saralta. Tietoa tutkielmaa varten on haettu PubMed-tietokannasta, IEEE Xplore-kirjastosta, Google Scholarista ja Nature-tiedejulkaisuista hakusanoilla ”EEG”, ”anesthesia”, ”monitoring”, ”bispectral index”, ”entropy”, ”EEG device”, ”analog-digital converter”, ”signal filtering”, ”signal processing” ja ”general anesthesia”. Lisäksi tietoa on haettu Duodecimin artikkelihausta, jossa hakusanoina on käytetty ”anestesian syvyys”, ”anestesia”, ”monitorointi” ja ”EEG”.
Keywords: Aivosähkökäyrä, EEG, anestesia, anestesian syvyys, bispektraalinen-indeksi, BIS, entropia