Kohonneen verenpaineen seulonta keski-ikäisessä väestössä - Widing, Emma (My University, 2021)
Syventävien opintojen tavoitteena oli perehtyä kohonneen verenpaineen seulontaan suomalaisessa keski-ikäisessä väestössä. Kohonnut verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävin terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä ja yksi merkittävimmistä kardiovaskulaarisairauksien riskin suhteen. Kohonnut verenpaine ei juurikaan itsessään aiheuta oireita, joten ainoa keino kohonneen verenpaineen havaitsemiselle on systemaattinen seulonta. Syventävien opintojen tutkielmassa käytetään Harjavallassa ja Kokemäellä vuosina 2005–2007 Kokemäenjokilaakson valtimotautien ehkäisyprojektin yhteydessä kerättyä tutkimustietoa. Tutkimuksessa 45–70-vuotiaille kotona asuville kuntalaisille lähetettiin postitse kutsukirje tutkimukseen sekä kyselykaavake kardiovaskulaarisairauksien riskinarviointia varten. Tutkimuskutsuun vastanneiden keskuudesta seulottiin tutkimuskaavakkeiden avulla tutkittavat, joilla oli suurentunut riski kardiovaskulaarisairauksiin ja heidät kutsuttiin tarkempiin tutkimuksiin. Tutkimusaineistossa verenpaine oli kohonnut jopa 60 % tutkittavista. Keski-ikä tutkimusaineistossa oli 57 vuotta ja naisia tutkittavista oli 50 %. Kohonneen verenpaineen yhteydessä oli useammin todettavissa metabolinen oireyhtymä tai sokeriaineenvaihdunnan häiriö verrattuna tutkittaviin, joilla verenpaine oli normaalirajoissa. Kohonneen verenpaineen yhteydessä oli todettavissa myös keskimäärin heikompi nilkka-olkavarsipainesuhde ja täten myös enemmän perifeeristä valtimotautia verrattuna tutkittaviin, joilla verenpaine oli normaalirajoissa. Tutkimustulos tukee aiempia suosituksia verenpaineen seulonnasta ja sen tarjoamista hyödyistä.