”Kasvavan kaupungin joukkoliikennettä täytyy kehittää isommin harppauksin” : Diskurssit Turun raitiotiehankkeesta kaupunginvaltuustokeskusteluissa 2010-luvulla - Tammioja, Olga (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastelen diskursseja, joita Turun raitiotiehankkeen yhteydessä on esiintynyt 2010-luvulla. Tutkimusaineistona ovat Turun kaupunginvaltuustossa käydyt keskustelut hankkeen tiimoilta vuosina 2014, 2015 ja 2019. Tutkielmassani esiin nostamani diskurssit olen nimennyt tulevaisuuden kaupunki -diskurssiksi sekä taloudelliseksi diskurssiksi. Tutkin sitä, minkälaisia perusteluja diskurssien sisällä esitetään sekä hankkeen puolesta että vastaan. Lisäksi arvioin, ketkä toimijat korostavat eniten mitäkin diskursseja. Teoreettinen viitekehys koostuu muissa eurooppalaisissa kaupungeissa toteutettujen raitiotiehankkeiden sekä muiden joukkoliikennehankkeiden tutkimuksesta. Tulevaisuuden kaupunki -diskurssin alla ovat teemat kaupunkikehityksen suunnasta Turun kaupungille sekä ilmastokysymyksistä. Diskurssin sisällä perustelut keskittyvät siihen, miten raitiotie toimisi ympäristöystävällisenä, kaupunkikehitystä tukevana joukkoliikennemuotona, joka tukisi imagoa modernista kaupungista. Diskurssi tiivistyy siihen, miten hanke nähdään ennen kaikkea kaupunkikehityshankkeena, joka hyödyttää koko kaupunkia tulevaisuudessa rakenteellisesti. Erityisesti vihreiden valtuutetut korostavat kaupunkikehitysnäkökulmaa keskustelussa. Vihreät nostavat keskusteluun myös ilmastokysymykset muita puolueita useammin. Tulevaisuuden kaupunki -diskurssi on olennainen erityisesti siksi, että kaikki valtuutetut esiintyvät keskusteluissa tulevaisuusorientoituneina ja kehitystä kannattavina, mutta keinoista syntyy erimielisyyksiä valtuutettujen välille. Taloudellisen diskurssin yhteydessä esiintyy kaksi vastakkaista näkemystä: raitiotie liian kalliina, kannattamattomana investointina sekä raitiotie pitkällä tähtäimellä hyvänä sijoituksena. Hankkeen kallista hintaa korostavat ne, jotka lähtökohtaisesti vastustavat hanketta. Vastustajat argumentoivat, että rahat tulisi käyttää johonkin tärkeämpään, esimerkiksi koulutuksen tai vanhuspalveluiden parantamiseen. Eniten hanketta näillä argumenteilla vastustavat perussuomalaisten valtuutetut. Hankkeen puolustajat toisaalta painottavat, että tulevaisuudessa hanke tuottaisi Turun kaupungille sekä säästöjä että investointeja ja verotuloja. Myös kilpailukykyä ja muiden Suomen suurempien kaupunkien välistä kilpailua asukkaista korostetaan. Talouskysymysten merkitys keskusteluissa kasvaa tultaessa vuoteen 2019 ja myös hankkeen puolustajat siirtyvät ennen kaikkea korostamaan hanketta kannattavana investointina. Tutkimusaihe on merkityksellinen, koska raitiotiehanketta Turussa ei ole vielä tutkittu aiheen tuoreuden takia.
Keywords: raitiotie, joukkoliikenne, kunnallispolitiikka, kaupunkisuunnittelu, Turku, kaupunginvaltuusto, diskurssianalyysi