Työntekijän sananvapaus ja lojaliteettivelvollisuus – työnantajaan kohdistuva arvostelu - Salomäki, Saara (My University, 2025)
Sananvapaus on jokaiselle kuuluva perus- ja ihmisoikeus. Työsuhteessa tätä oikeutta kuitenkin rajoittaa työntekijän lojaliteettivelvollisuus, jonka tarkoituksena on suojata työnantajalle kuuluvia oikeuksia ja etuja. Lojaliteettivelvollisuudesta säädetään työsopimuslain (55/2001, TSL) 3 luvun 1 §:n toisessa virkkeessä. Lainsäädännön ohella tämä työntekijälle kuuluva velvoite saa sisältönsä yleisestä sopimusoikeudessa tunnustetusta lojaliteettiperiaatteesta. Lojaliteettivelvollisuudesta huolimatta sananvapaus nähdään lähtökohtana työ- ja virkasuhteissa. Tutkimuskohteena ovat pääasiassa työsuhteet, vaikka tutkimuksessa esitetään myös joitakin virkasuhteisiin liittyviä erityispiirteitä sekä käytetään esimerkkeinä niihin liittyvää EIT:n ratkaisukäytäntöä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, milloin työntekijällä on sananvapauden nojalla oikeus arvostella työnantajaansa ilman, että se katsotaan lojaliteettivelvollisuuden vastaiseksi. Tarkoituksena on jäsentää työsuhteessa työntekijän sananvapauden rajoituksille keskeisiä periaatteita ja arviointikriteerejä. Työntekijän sananvapauden ja lojaliteettivelvollisuuden yhteensovittaminen on saanut erityistä huomiota viime vuosina etenkin sosiaalisen median kasvun myötä. Viestintä sosiaalisessa mediassa on korostanut vastuuta sananvapauden käytöstä. Erityisenä tarkastelun kohteena tutkimuksessa ovat whistle blower -tilanteet, joissa suojellaan ilmiantajia, jotka paljastavat työpaikalla esiintyviä väärinkäytöstilanteita tai laittomuuksia. Tutkimuksessa käytetyt tutkimusmenetelmät ovat oikeusdogmaattisia eli lainopillisia. Tämän menetelmän mukaisesti tulkitsen ja systematisoin vallitsevaa oikeustilaa. Tutkin voimassa olevaa lainsäädäntöä, lainvalmisteluaineistoja, kotimaista oikeuskäytäntöä sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytäntöä. Johtopäätöksissä esitetään, että työntekijän sananvapaus on lähtökohtana työ- ja virkasuhteissa. Sananvapautta tulee kuitenkin voida rajoittaa työnantajan oikeuksien ja etujen suojelemiseksi. Työsopimuslain esitöiden mukaan työntekijän lojaliteettivelvollisuus on voimassa läpi työsuhteen voimassaoloajan, joten se ulottuu myös työntekijän vapaa-aikaan. Työntekijän sananvapaus nauttii erityistä suojaa tilanteissa, joissa on kyse väärinkäytösten paljastamisesta tai muuten yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista.
Keywords: Sananvapaus, lojaliteettivelvollisuus, työsuhde, ilmoittajansuojelu, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin