Lastensuojelulaitoksessa olleet nuoret jengiytymisen riskiryhmänä Suomessa : Tutkimus taustalla vaikuttavista riskitekijöistä sekä jengiytymisen ennaltaehkäisystä - Lindqvist, Ida (My University, 2024)
Tämän ON-työn tarkastelukohteena on lastensuojelulaitoksessa olleet nuoret jengiytymisen riskiryhmänä Suomessa. Työssä on tarkoitus selvittää, mitkä tekijät voivat mahdollisesti altistaa nuoria jengiytymiselle, onko lastensuojelulaitoksissa olleilla nuorilla havaittavissa samoja tekijöitä sekä miten jengiytymistä voidaan pyrkiä ehkäisemään. Työssä tuodaan esille riskitekijöitä, kuten työttömyys, syrjäytyminen yhteiskunnasta sekä ongelmat koulutuksen kanssa, mitkä voivat vaikuttaa jengiytymisen taustalla. Lisäksi selvitetään millaisia ehkäisykeinoja on käytettävissä nuorten jengiytymisen torjumiseksi. Tutkielman avulla voidaan tunnistaa toimivia strategioita ja käytäntöjä, joilla erityisesti jengien rekrytointiprosessiin kyetään puuttumaan. Tässä ON-työssä käytetyt menetelmät perustuvat lähtökohtaisesti kirjallisuuskatsaukseen. Työssä kartoitetaan aiempia tutkimuksia analysoidaan eri aineistoja. Teoreettista viitekehystä saadaan aiemmista jengiytymisen taustalla vaikuttavien tekijöiden tutkimuksista, lastensuojelulaitoksissa olleitten taustojen tutkimuksista, kriminologisista valtavirtateorioista sekä alakulttuuritutkimuksesta. Näiden avulla selvitetään jengiytymisen taustatekijöitä ja ennaltaehkäisykeinoja sekä niiden tehokkuutta. Työn perusteella voidaan perustellusti väittää, että nuorten jengiytymisen taustalla vaikuttavat moninaiset tekijät. Näitä tekijöitä voidaan myös useasti havaita olevan lastensuojelulaitoksessa olleilla nuorilla. Tekijöiden tunnistamisella on olennainen vaikutus jengiytymisen ennaltaehkäisyssä. Tämän työn perusteella voidaan todeta, että nuoren omalla ja tämän vanhempien sosioekonomisella asemalla ja nuoren taustalla yleisesti on selvä vaikutus potentiaaliselle jengiin liittymiselle. Näihin riskitekijöihin on puututtava ja nuorille sekä heidän perheilleen on tarjottava tukea ja ohjausta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jengiytymisen ehkäisemiseksi.
Keywords: katujengi, lastensuojelulaitos, nuorisojengiytyminen, ennaltaehkäisy