Lastenkardiologiset tulosyyt Tyksin Lasten ja nuorten päivystyksessä 11/2019–10/2021 - Ström, Petra (My University, 2026)
Opinnäytetyön aiheena on tutkia lasten ja nuorten sydänperäisten tai sydänperäisiksi epäiltävien oireiden esiintyvyyttä Tyksin Lasten ja nuorten päivystyksessä aikavälillä 1.11.2019–31.10.2021. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää päivystyskäynneillä tehtyjen sydäntutkimusten määriä ja tuloksia, sekä lastenkardiologin konsultaatiomääriä päivystyskäynnin yhteydessä. Selvitetään myös lastenkardiologialle tehtyjen lähetteiden määrää ja lastenkardiologin näille potilaille tekemiä tutkimuksia. Tämän tutkimuksen tuloksia verrataan kirjallisuudessa esitettyihin tietoihin, joita on kerätty kirjallisuuskatsaukseen. Tutkimus on retrospektiivinen kohorttitutkimus. Tiedot on kerätty potilastietojärjestelmästä lastenpäivystyksessä annettujen diagnoosikoodien perusteella. Aineistoon valikoituivat potilaat, jotka kävivät lastenpäivystyksessä kyseisellä aikavälillä ja joille annettiin vähintään yksi tutkittava diagnoosi. Tutkimuskriteerit täytti 369 potilasta, joilla oli tutkimusaikana päivystyskäyntejä yhteensä 415. 335 potilaalla oli vain yksi päivystyskäynti, 34 potilaalla useampi. Käyntien keskiarvo potilasta kohden oli 1,12. Potilaiden mediaani-ikä ensimmäisellä käynnillä oli 11,4 vuotta. Yleisin tulosyy oli rintakipu ja toiseksi yleisin pyörtyminen ja kollapsi. Yleisin annettu diagnoosi oli R07.4 eli määrittämätön rintakipu ja toiseksi yleisin R55 eli pyörtyminen ja kollapsi. 347 (94 %) potilasta kotiutettiin suoraan päivystyksestä. 87,5 % päivystyksessä otetuista sydänfilmeistä, 91,6 % sydänentsyymeistä ja 86,2 % thoraxkuvista oli normaaleja. Lastenkardiologialle jatkotutkimuksiin lähetettiin 88 (24 %) potilasta. Lastenkardiologia konsultoitiin päivystyksestä suoraan 26 (7 %) kertaa. Tehdyistä tutkimuksista suurin osa oli normaaleja. Tulosten perusteella voidaan pohtia erityisesti kuvantamistutkimusten tarpeellisuutta lasten äkillisten sydänperäisten oireiden yhteydessä. Lastenkardiologin konsultaatiomahdollisuus auttoi etupäivystäjää kohdentamaan jatkotutkimuksia jo päivystyksessä, mikä on tehokkaampaa sekä potilaan, että kustannusten kannalta.
Keywords: Lastenkardiologia; päivystys; rintakipu; sydänoireet