The New York Timesin suhtautuminen arabeihin ja juutalaisiin Arabikapinan aikana 1936-1939 - Möttö, Emilia (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastelen The New York Timesin suhtautumista vuosien 1936-1939 arabikapinan kahteen osapuoleen, arabeihin ja juutalaisiin, ja suhtautumisessa mahdollisesti tapahtunutta muutosta. Arabikapina syttyi 19. huhtikuuta 1936 lisääntyneen juutalaisen maahanmuuton seurauksena ja kesti reilu kolme vuotta. Kapina sijoittui maailmanpoliittisesti jännitteiseen aikaan, ja sodan uhka heijastui uutisointiin erityisesti kapinan loppuvaiheessa. Primääriaineisto koostuu 23 uutisartikkelista. Tutkimus suoritettiin diskurssianalyysin ja historiantutkimuksellisen päättelyn keinoin. Aineistosta tunnistettiin kuusi diskurssia: arabien kehittymättömyyttä ja väkivaltaisuutta korostava diskurssi, juutalaisten kehitystä ja rauhallisuutta korostava diskurssi, juutalaisia uhreja inhimillistävä diskurssi, juutalaisten maltillisuutta korostava diskurssi, sekä maailmansodan lähestyessä Palestiinaa juutalaisten turvapaikkana korostava diskurssi ja Britannian ratkaisua sovitteleva diskurssi. Jokainen diskurssi on analysoitu suhteessa toiseen osapuoleen, jotta ollaan saatu vertaileva näkökulma Timesin uutisointiin ja havaittu mahdollinen puolueellisuus.
Keywords: The New York Times, arabikapina 1936–1939, Palestiina, diskurssianalyysi, orientalismi