Maahanmuuttajiin liittyvien huhujen omaehtoinen kumoaminen ja huhuista neuvottelu : tapausesimerkkinä Uuninpankkopoika Saku Timonen -blogi - Laitinen, Emilia (My University, 2018)
Tarkastelen tutkielmassani maahanmuuttajiin liittyvien huhujen omaehtoista kumoamista vuoden 2015 aikana tunnettuuttaan kasvattaneen Uuninpankkopoika Saku Timonen -blogin kautta. Huhujen syntyä ja leviämistä on tutkittu paljon, mutta vähemmän niiden kumoamista ja häviämistä. Tavoitteenani on tuoda läpinäkyvyyttä huhujen kumoamiseen osana huhuprosessia ja osallistua keskusteluun vuoden 2015 poikkeuksellisen turvapaikanhakijatilanteen vaikutuksista. Suomeen saapui tuolloin yli 32 000 turvapaikanhakijaa, ja sosiaalisessa mediassa liikkui paljon turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttajiin liittyviä huhuja, joita erilaiset tahot pyrkivät kumoamaan. Tutkimukseni primaariaineistona toimii 23 huhuja kumoavaa Uuninpankkopoika Saku Timonen -blogin kirjoitusta vuodelta 2015 ja blogin kommenttiosiossa käyty keskustelu. Tutkimuskysymyksinäni ovat (1) kuinka kirjoittaja käsittelee ja kumoaa maahanmuuttajiin liittyviä huhuja blogikirjoituksissaan, (2) minkälaista keskustelua näiden blogikirjoitusten kommenttiosiossa käydään huhuista ja (3) kuinka vernakulaari auktoriteetti eli internet-kommunikaatiossa rakentuva yhteisöllinen auktoriteetti näyttäytyy aineistossa. Sovellan analyysissani retorisen diskurssianalyysin lähestymistapaa. Analyysini osoittaa, kuinka blogikirjoitusten huhujen kumoamisen tavoite ei ole välttämättä muuttaa huhuja levittävien käsityksiä, vaan vahvistaa samanmielisen lukijayleisön käsityksiä huhuista ja niiden kertojista ja varoittaa huhujen seurauksista. Yhtenä ryhmänä blogin keskustelussa nähdään hyväuskoiset huhujen välittäjät ja toisena manipuloiva ydinjoukko, joka tehtailee huhuja tarkoituksenmukaisesti omien ennakkoluulojensa levittämiseen. Blogi osoittautuu kuitenkin moniääniseksi vernakulaarin puheen paikaksi: huhujen kumoamista myös vastustetaan, ja kommentoijat pyrkivät neuvottelemaan huhujen merkityksistä. Tutkimukseni osoittaa, kuinka huhujen kumoaminen on blogissa kommentoiville väylä keskustella huhuja laajemmista aiheista, kuten median roolista ja maahanmuutosta. Blogin omaehtoinen huhujen kumoaminen on jonkinlaista kamppailua vernakulaari puheen tilasta maahanmuuttovastaisia huhuja vastaan. Levinneet huhut ja blogi ovat esimerkkejä siitä, kuinka sosiaalinen media on vahvistanut tavallisten ihmisten ilmaisun voimaa. Internetissä kukoistava vernakulaari auktoriteetti onkin lähitulevaisuuden haaste, jota on pyrittävä ymmärtämään syvemmin.
Keywords: huhut, nykytarinat, maahanmuuttajat, turvapaikanhakijat, retorinen diskurssianalyysi, sosiaalinen media, blogit, vernakulaari auktoriteetti