Alla kan - Alla kan inte. En analys av verbläran i Klick Övningar och Klick Övningar för mig - Kukkonen, Soile (My University, 2016)
Syftet med denna studie är att undersöka hur den centrala verbläran presenteras och övas i Klick Övningar och Klick Övningar för mig som används som läromedel under årskurserna 7–9 i B-svenska. Jag undersöker i vilken ordning verbstrukturerna tas upp och huruvida presentationen följer PT-nivåerna. Jag studerar också verbövningar och jämför vilka likheter och/eller skillnader det finns mellan studieböckerna. Mitt material består av läromedlet Klicks studieböcker. Det finns två versioner av studieböckerna. Klick Övningar är den vanliga studieboken som används i klassrumsundervisning och Klick Övningar för mig är den anpassade versionen som oftast används i specialundervisning. Jag jämför studieböckerna och i studien ingår sammanlagt fem studieböcker. Den analysmetod som används i undersökningen är kvalitativ läroboksanalys med kvantitativa inslag. De teoretiska utgångspunkterna för föreliggande studie utgörs av ordklassen verb och andraspråksinlärning. Utöver dessa behandlas undervisning av elever med inlärningsproblem och speciella behov samt grammatikundervisning. En genomgång av studieböckerna visar att presentationen av verbstrukturerna mestadels följer Pienemanns processbarhetsteori och studieböckerna växlar mellan induktiv och deduktiv presentation av grammatikregler. Det är typiskt för de anpassade Klick Övningar för mig -studieböckerna att strukturerna lärs ut deduktivt. Resultaten visar vidare att majoriteten av verbövningarna är uppbyggda på liknande sätt i studieböckerna. De mest allmänna övningstyperna utgörs av ifyllnadsövningar och översättningsövningar. Överraskande nog motsvarar antalet verbövningar i de anpassade studieböckerna i stort sett antalet övningar i de normala studieböckerna. Det framgår också att det i verbövningar i Klick Övningar för mig används olika sätt att hjälpa eleverna med speciella behov att lära sig bättre. I dessa sätt ingår exempelvis bruket av finska som hjälpspråk i större utsträckning än i Klick Övningar. Allt fler grundskoleelever idag behöver stöd för sin skolgång. Specialundervisning och specialundervisning på deltid är viktiga för att stödja deras lärande och få en fungerande grundskola för alla. Anpassade läromedel stärker elevernas färdigheter och ökar intresset för lärande. Mot denna bakgrund är det viktigt att studera läromedel avsedda för elever med speciella behov. I fortsättningen kunde en studie om ett flertal läromedel och hela grammatiken vara intressant.