Käsityön diskurssit suomalaisissa verkkolehdissä - Hippeläinen, Ella (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoitus oli selvittää, miten ja millaisten puhetapojen kautta käsityön ja itsetekemisen aiheet esitetään kotimaisilla verkkouutissivustoilla. Tutkimus on ajankohtainen, sillä eri verkkomedioiden kulutus on mittavampaa ja moninaisempaa kuin koskaan aiemmin. Tutkimuksen avulla saadaan käsitys siitä, miten ja millaisin keinoin media pyrkii vaikuttamaan yleisöön välittämillään viesteillä ja mielikuvilla. Tutkimus toteutettiin diskurssianalyysin keinoin etsimällä aineistosta toistuvia teemoja ja luokittelemalla niitä. Analyysin tuloksena tunnistettiin neljä diskurssia, jotka liittyivät käsityön tuomaan hyvinvointiin, ekologisiin arvoihin, käsityöaktivismiin sekä peruskouluympäristöön. Tunnistetuista diskursseista voitiin päätellä, että median luoma kuva käsityöharrastuksesta liittyi siihen, millaisia merkityksiä käsityöllä on harrastajilleen sekä siihen, millaisia arvoja harrastuksen kautta tai sen ohella halutaan tuoda julki. Tuloksissa muista hieman poikkeava havainto oli peruskouluympäristöön sijoittuva diskurssi, joka keskittyi pääasiassa peruskoulun käsityönopetuksessa ilmeneviin haasteisiin sekä pohdintaan siitä, miten koulukäsityön tulisi profiloitua tulevaisuudessa erilaisten yhteiskunnallisten muutosten ajassa.
Keywords: diskurssitutkimus; verkkouutiset; käsityöuutisointi