Kulttuurinen ominen moraalisena kysymyksenä - Nurminen, Venla (My University, 2019)
Tutkielmassani esittelen kulttuurisesta omimisesta käytyä filosofista keskustelua ja pyrin selkeyttämään aiheesta esitettyjä moraalisia pohdintoja. Kulttuurinen omiminen on ollut mediassa paljon keskusteltu aihe 2010-luvulla ja pidän sen filosofista käsittelyä tärkeänä. Kulttuurinen omiminen tarkoittaa sellaista toimintaa, jossa vieraan kulttuurin edustaja omii toisen kulttuurin valmistaman asian käyttöönsä. Omittava asia voi olla esimerkiksi fyysinen esine, tarina, laulu, maalaustyyli tai kulttuuriseen ryhmään kuulumisen kokemus. Kulttuurisesta omimisesta keskustellaan paljon, mutta ei olla päädytty yksimielisyyteen siitä, onko omiminen moraalisesti oikein vai väärin. Filosofia tarjoaa tähän keskusteluun hyviä keinoja. Kulttuurinen omiminen on nähtävä laajemmin tasa-arvo-ongelmana, eikä ainoastaan erillisenä ongelmana. Tutkielmassani on lähtöoletuksena, että on olemassa vähemmistöille vahingollista kulttuurista omimista. Tutkielmassani pyrin osoittamaan milloin tämä vahingollinen omiminen on myös moraalisesti väärin. Tutkielmani päälähteitä ovat James O. Youngin kirja Cultural appropriation and the arts (2008) ja Erich Hatala Matthesin Youngia kritisoiva artikkeli ”Cultural appropriation without cultural essentialism” (2016).
Keywords: Kulttuurinen ominen, kulttuuriset vähemmistöt, tasa-arvo