Sairaanhoitajien toteuttama potilasohjaus leikkaussalissa - Mäkinen, Iines (My University, 2024)
Leikkauspotilaat kokevat hoitoon liittyvää terveydelle haitallista ahdistusta, jota voidaan vähentää potilasohjauksella. Intraoperatiivista leikkaushoidon aikaista potilasohjausta on kuitenkin tutkittu hyvin vähän. Tämän fenomenologis-hermeneuttisen tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ja tulkita perioperatiivisten sairaanhoitajien toteuttamaa potilasohjausta leikkaussalissa. Poikkileikkausasetelmalla toteutettuun ei-osallistuvaan havainnointitutkimukseen osallistui 19 anestesia- ja leikkaussairaanhoitajaa ja 11 leikkauspotilasta suukirurgian ja korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoisaloilta. Aineisto koostui kirjatuista kenttähavainnoista, joita analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä ja voimavaraistumista tukevan tiedon osa-alueita hyödyntäen. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä siitä, miten sairaanhoitajat ohjaavat potilaita leikkaussalissa, tuottaa laadullista tietoa voimavaraistumista tukevan leikkaussalissa tapahtuvan ohjauksen edistämiseksi ja tehdä leikkaussalin hoitotyötä näkyväksi. Sairaanhoitajat ohjasivat potilaita leikkaussalissa sisällöllisesti voimavaraistumista tukevan tiedon eettisellä, toiminnallisella, kokemuksellisella, biofysiologisella ja kognitiivisella osa-alueella. Ohjauksessa painottui rutiininomainen leikkausvalmisteluista kertominen, mutta ohjausta toteutettiin myös yksilöllisesti potilaan mahdollisen ahdistuksen lievittämiseksi. Menetelmällisesti sairaanhoitajat toteuttivat potilasohjausta leikkaustiimin yhteistyönä. Sairaanhoitajat käyttivät ohjauksessa sekä sanallisen että sanattoman viestinnän keinoja. Tutkimuksen tuottamat tulokset auttavat kehittämään leikkaussalissa toteutettavaa potilasohjausta ja siten välillisesti voivat auttaa lievittämään potilaiden leikkaushoitoon liittyvää ahdistusta ja esimerkiksi parantaa leikkauksen jälkeistä kivunhoitoa ja tyytyväisyyttä hoitoon, sekä lyhentää sairaalassaoloaikaa. Perioperatiivisten sairaanhoitajien kannalta tutkimuksen tuottamat tulokset voivat auttaa ymmärtämään paremmin potilasohjauksen sisältöjä ja menetelmiä leikkaussalissa helpottaen voimavaraistumista tukevaa ohjausta jatkossa. Lisäksi tutkimus tekee leikkaussalin moniulotteisesta hoitotyöstä näkyvää ja saattaa parantaa perioperatiivisten sairaanhoitajien työtyytyväisyyttä ja työhön sitoutumista. Käytännössä tutkimus tuo painoarvoa ihmisläheiselle ja ei-tekniselle hoitotyölle leikkaussalissa muun kliinisen hoitotyön ohella.
Keywords: potilasohjaus, leikkaussali, voimavaraistumista tukeva potilasohjaus, leikkaussalihoitotyö, perioperatiivinen sairaanhoitaja, havainnointitutkimus