Kryptovaluutat finanssiteknologia-alan yritysten maksujärjestelmissä: mahdollisuudet ja haasteet - Heikkinen, Santtu (My University, 2026)
Tutkielma tarkastelee kryptovaluuttojen tarjoamia mahdollisuuksia ja haasteita finanssiteknologia-alan yritysten maksujärjestelmissä kirjallisuuskatsauksen avulla. Kryptovaluuttoja verrataan perinteisiin valuuttoihin erityisesti maksamisen nopeuden, kustannusten, läpinäkyvyyden, käyttökokemuksen ja varojen hallinnan näkökulmista. Kryptovaluuttojen hyödyntäminen voi vähentää kansainvälisiin maksuihin liittyviä kustannuksia, lyhentää siirtoaikoja ja mahdollistaa uusia liiketoimintamalleja. Toisaalta kryptovaluuttojen käyttöön sisältyy merkittäviä haasteita, kuten markkinoiden korkea volatiliteetti, käyttäjän korostunut vastuu varojen säilytyksestä sekä sääntely- ja verotuskäytäntöjen epäyhtenäisyys eri maissa. Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen viimeaikaiset lainsäädäntöuudistukset lisäävät oikeusvarmuutta ja luovat pohjaa laajemmalle institutionaaliselle käyttöönotolle. Kokonaisuutena kryptovaluutat tarjoavat finanssiteknologia-alan yrityksille merkittäviä mahdollisuuksia erityisesti rajat ylittävän maksuliikenteen tehostamiseen, mutta täysi integroituminen maksujärjestelmiin edellyttää teknisten ja sääntelyllisten riskien hallintaa.